Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Solární energie umožňuje i létání

Švýcarský pilot uskutečnil první mezinárodní let v solárně poháněném letadle.

Tým švýcarských dobrodruhů a vynálezců dokázal vypravit do vzduchu letadlo poháněné ze solárních panelů. Dokonce se jejich pilotu podařilo uskutečnit první mezinárodní let dlouhý 600 kilometrů.

magazin.cz

Jednomístný prototyp letounu Solar Impulse HB-SIA vzlétnul po tříhodinovém zpoždění kvůli silnému větru z letiště ve švýcarském městě Payerne a zhruba po dvanácti hodinách přistál v belgickém Bruselu.

Rozpětí křídel jak u dopravního letadla
Letoun s šedesátimetrovým rozpětím křídel, což je zhruba stejně jako u Boeingu 777 nebo Airbusu A340-500, začal s prvními zkušebními lety v roce 2009 ve Švýcarsku, kde probíhalo i další testování. Minulý rok také úspěšně zvládl šestadvacetihodinový nonstop let, který dokázal, že letadlo může zůstat ve vzduchu i v noci díky nashromážděné energii z dvanácti tisíců solárních panelů.

magazin.cz

Současný let přes Francii, Lucembursko a Belgii představoval pro členy týmu vedeného pilotem Andre Borschbergem a dobrodruhem Bertrandem Piccardem novou výzvu. Let v nadmořské výšce 3600 metrů vyžadoval přesnou navigaci v síti mezinárodního leteckého provozu.

„Navigovat letadlo jako je Solar Impulse skrze evropský vzdušný prostor a přistát s ním na mezinárodním letišti byla obrovská výzva pro nás všechny,“ řekl Borschberg. „A úspěch závisel na podpoře, které se nám dostalo od všech zainteresovaných autorit.“

Křídla ze solárních panelů
Letadlo HB-SIA se spoléhá na solární panely pokrývající celou vrchní stranu jeho křídel a ve dne nabíjejí baterie, jejichž energie je dostatečná pro pohon čtyř elektromotorů s výkonem deset koní. Letadlo váží 1600 kilogramů a ve vzduchu dosáhne rychlosti až 70 km/h.

magazin.cz

„Tentokrát máme skutečné letadlo – létající důkaz, že nové technologie mohou omezit naši závislost na energii z fosilních paliv,“ řekl Bertrand Piccard, zakladatel a president projektu Solar Impulse.

V příštích letech tým plánuje otestovat letoun při transatlantickém a transamerickém letu a pokusí se vybudovat také o něco větší prototyp pro více pasažérů

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!