Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.riken.go.jp

Japonci vyrobili nejrychlejší superpočítač na světě

Nový sálový počítač se chlubí výkonem milionu stolních počítačů a je třikrát rychlejší, než dosavadní držitel rekordu z Číny.

Japonský K superpočítač vyrobený v továrnách Fujitsu Company pokořil dosavadní rekord a právem mu náleží titul nejrychlejšího počítače na světě. Je rychlý jako milion domácích počítačů. V absolutních číslech to znamená, že dokáže provádět 8 kvadrilionů operací za sekundu.

Závratná rychlost
Kvadrilion je pro většinu z nás jen těžko představitelné číslo. Matematicky vyjádřeno je to 1015, neboli jednička následovaná patnácti nulami. V počítačovém žargonu je rychlost udávána jako 8,2 petaflopů. Předchozí držitel rekordu, čínský superpočítač Tianhe-1A, se přitom chlubil rychlostí pouze 2,5 petaflopů.

magazin.cz

Počítačoví experti tvrdí, že vývoj K počítače je v technologii obrovským skokem vpřed. „Je to velmi úchvatný stroj, je o mnoho výkonnější, než ostatní počítače,“ tvrdí profesor Jack Dongarra, který každého půl roku vydává seznam nejvýkonnějších superpočítačů na světě. Jejich rychlost je poměřována výpočtem standardních matematických operací.

magazin.cz
Závratná suma peněz
Vývoj K počítače probíhal v Institutu počítačových věd RIKEN v japonském Kobe a spolknul prostředky za neuvěřitelných 1,2 miliardy amerických dolarů. Je umístěn do obrovské klimatizované haly, kde jej tvoří 672 skříní, v jejichž útrobách se skrývá téměř sedmdesát tisíc procesorů. A ačkoliv jeho tvůrci považují jeho chod za energeticky efektivní, spotřebovávaná energie by vystačila pro napájení deseti tisíc domácností. Roční náklady na energii se tedy vyšplhají někam ke sto sedmdesáti milionům korun.

„Předpokládáme, že využití K počítače bude mít průlomový vliv v různých vědeckých oblastech, od výzkumu globálního klimatu, meteorologie, předpovídání přírodních katastrof až po medicínu. Tím by měl přispět k formování prosperující a bezpečné společnosti,“ stojí v prohlášení tiskového mluvčí institutu RIKEN.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4