Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Sony

Unikátní dalekohled se záznamem ve 3D

Společnost Sony představila svoji vizi supermoderního dalekohledu, který přináší digitální obraz v HD rozlišení a dokonce i ve 3D.

3D televize s vysokým rozlišením už nás ničím nepřekvapí. Dokonce i záznam 3D obrazu fotoaparátem nebo i kamerou začíná v hojné míře pronikat mezi nadšené uživatele. Ale dalekohled v HD rozlišení s 3D záznamem? To tu ještě opravdu nebylo.

Jestliže chce Sony triumfovat s podivuhodnými elektronickými hračkami, jejichž funkčnost by nikoho ani ve snu nenapadla, v případě záznamového dalekohledu DEV-5 se jí to vskutku daří. Smysluplnost takového zařízení ať si přebere každý sám, nicméně určitě se jedná o zajímavý výstřední koncept, který stojí za to si přiblížit.

magazin.cz

Hračka pro náročné
DEV-5 na první pohled vypadá jako klasický binokulár, tedy dalekohled, bez nějž nedá žádný myslivec na pytláka ani ránu. Na rozdíl od tradičního optického řešení má však novinka od Sony v hledáčku dva high-res LCD displeje a jako objektiv dvojici HD kamer pro 3D rozměr. DEV-5 tak v podstatě pracuje jako klasická 3D videokamera, která je ovšem designována do podoby binokulárního dalekohledu.

Nicméně dalekohled DEV-5 se přeci jenom od kamery liší celkovým funkčním pojetím. Primární funkcí zůstává sledování vzdálených objektů, případný záznam obrazu je věc podružná. Funguje tedy konvenčně, když s jeho pomocí prohledáváte horizont s malým přiblížením, a teprve jakmile najdete svůj objekt zájmu, přiblížíte na něj obraz a to až s desetinásobným optickým zoomem (digitálním přiblížením dosáhnete dokonce dvojnásobné hodnoty).

magazin.cz

Kvalitní záznam
Elektronika dalekohledu nabízí kromě autofocusu, který neustále udržuje obraz čistý a jasný, taktéž pokročilou stabilizaci obrazu srdnatě bojující s nepříjemným roztřesením sledovaných objektů. Pomocí jednoho tlačítka pak můžete kdykoliv během sledování pořídit fotografii s rozlišením 7,1 MPx nebo natočit tradiční 2D záznam ve full HD rozlišení.

Přepnutím magického 3D tlačítka začnete pracovat i s třetím rozměrem a i v tomto případě lze pořídit video záznam v plném HD rozlišení. Nicméně pro 3D musíte počítat s menším 5,4× zoomem. Zařízení obsahuje taktéž GPS modul pro geotagging a solidní baterii, která dalekohled udrží v chodu po dobu dvou hodin nepřetržitého nahrávání 3D videa. Nepotěší snad jen cena, která se vyšplhala na závratných 2000 dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1