Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Budoucnost energetiky? Vesmírné elektrárny

Jednou z možností, jak v budoucnu zajistit dostatečný zdroj čisté elektrické energie, by mohly být orbitální solární elektrárny.

Proč bychom si měli hyzdit krásné přírodní scenérie nevzhlednými větrníky nebo solárními panely? Nebylo by lepší veškerý sběr energie ze slunce přenést na zemskou oběžnou dráhu? Přesně těmito otázkami se zabývají vědci z pařížské Mezinárodní akademie astronautiky. Podle nich totiž současně vyvíjená technologie umožní do dvaceti let umístit na orbitu solární elektrárnu, která bude schopná vyrobenou energii poslat paprskem zpátky na Zem.

magazin.cz

Čistá energie pro celý svět
„Domníváme se, že solární energie doručená z vesmíru by mohla v průběhu 21. století hrát velice důležitou roli při uspokojování globálních energetických potřeb,“ dozvídáme se z vědecké zprávy. Mezinárodní studie vedená Johnem Mankinsem, zaměstnancem NASA a Americké vesmírné agentury, se zaměřuje především na potenciál ve vesmíru vyráběné energie a možnosti jejího přenosu na Zem.

Někteří vědci v této souvislosti věří, že orbitální solární energie má sílu stát se dlouhodobým řešením energetické otázky na celé zeměkouli. Myšlenka je totiž taková, že by se na oběžnou dráhu kolem rovníku vynesla nejprve jedna solární elektrárna, pak by následovaly další, až by bylo vytvořeno celé pole kolem Země. Tím by se zajistila výroba energie 24 hodin denně, nezávislé na rotaci Země ani jejího sklonu.

magazin.cz

Elektrárny samotné se mají skládat ze dvou hlavních částí. Řídícím centrem je mateřská loď, kde se odehrává komunikace se Zemí a kam směřuje sebraná energie. Zde bude také umístěn speciální mikrovlnný transmitér, jehož pomocí bude možné vysílat energetické paprsky do všech koutů světa. Druhou částí jsou samotná pole se solárními panely, kde dochází ke sběru sluneční energie.

Složité financování
Problémem ovšem zůstává, zda bude někdo ochoten financovat projekt takto obřích rozměrů. Podle studie se nedá předpokládat dostatečný přísun financí z privátního sektoru, a proto bude nutné do vývoje zapojit i vládní zdroje a to rovnou několika států. Desítky miliard dolarů bude nutné investovat jenom do vývoje a zprovoznění levné a rychlé orbitální přepravy, která bude schopna postupně vynášet do vesmíru jednotlivé části elektrárny. Další obrovské sumy pochopitelně spolkne samotná výstavba zařízení v kosmu.

magazin.cz

Solární elektrárny na orbitě určitě ukazují možnost, jak se vypořádat s úbytkem fosilních paliv a ekologickou zátěží při současné výrobě energie. Nicméně aplikování takového řešení bude vyžadovat spoustu úsilí, mezinárodních dohod a mezilidské spolupráce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1