Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zeď, auto i lidskou ruku lze proměnit v dotykový displej

Microsoft přišel s nápadem, jak vhodnou úpravou vlastního pohybového senzoru Kinect proměnit v podstatě jakoukoliv plochu v dotykový displej.

Nové experimentální zařízení dostalo název Omni Touch a jeho technologie vychází ze systému Kinect, které je původně určeno pro pohybové ovládání her na konzoli Xbox 360. OmniTouch díky speciální projekci umí na vhodnou plochu promítnout obraz a snímat pohyby ruky, jako na dotykovém displeji.

magazin.cz

Obraz kdekoliv
Experimentální senzor sleduje pohyb v podstatě na jakémkoliv povrchu, ať už je to rovná zeď, nebo třeba lidská ruka. Zaznamenaný pohyb pak přenáší do mobilního počítače. V testech pak mohli uživatelé například vyťukávat číslice na klávesnici zobrazené na ruce, nebo zapisovat poznámky do virtuálního bloku na stole.

magazin.cz

Vědci z Microsoftu předpokládají, že nové zařízení se stane prvním krokem k tomu, abychom jednoho dne nemuseli nosit různá mobilní zařízení. Místo toho si uživatel všechno, co potřebuje zobrazit, jednoduše promítne před sebe a jakýkoliv rovnější povrch využije jako pracovní plochu.

magazin.cz

OmniTouch je v současném stádiu vývoje docela velké zařízení, jehož součástí je kamera s detekcí pohybu kombinovaná s malým projektorem. To vše je připevněno na rameno uživatele, který tak vypadá trochu jako univerzální voják, a propojeno s přenosným počítačem. Kamera snímá pohyb prstů ve všech směrech, což perfektně simuluje ovládání, jako na klasickém dotykovém displeji.

Všestranné využití
Využití přístroje tak lze aplikovat na všechny činnosti, jaké s počítačem běžně provádíme – sledování a psaní emailů, prohlížení webu nebo volání přátelům po Skypu. Ačkoliv je zatím OmniTouch příliš velký na to, aby se ujal mezi širokou veřejností, vědecký tým tvrdí, že není daleko doba, kdy pro takové zařízení bude stačit velikost krabičky od sirek a nosit jej bude stejně snadné, jako nosit náramek nebo hodinky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2