Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Donald Trump jako symbol xenofobie v USA? / foto: shutterstock

Kolik prostoru má u nás xenofobie mezi politiky? Necháme jí projít?

Také se vám zdá, že někteří politici jsou xenofobní a zmínka o cizích lidech nebo kapitálu z cizích zemí je pro ně jako červený hadr na býka? Pojďme se podívat, kteří to jsou.

Nejprve trochu o tom, co to vlastně xenofobie je. Stručně řečeno, jedná se o strach z neznámého a odpor vůči cizincům, ať už podle rasy, náboženství, země, nebo národa. Tento strach může přejít až v nenávist a její šíření. Celkem srozumitelné. Pojďme si tedy projít seznam politiků, kteří se v tomto směru projevují nejvýrazněji.

Tomio Okamura (SPD)

Tento politik je jako xenofobní označován politickými konkurenty velmi často. Jeho strana SPD – Svoboda a přímá demokracie se totiž vymezuje proti Evropské unii, islámu a muslimům vůbec. Sám Tomio prohlašuje, že islám do České republiky nepatří, stejně jako do celé Evropy. Západní Evropa je dle jeho názoru již ztracená a muslimové budou mít díky jejich porodnosti brzy většinu například ve Švédsku, Belgii, Francii či Nizozemsku. Proto se musí naše země spolu s Visegrádskou čtyřkou chránit, aby zůstala zachována její kulturní jedinečnost. Není ale jeho pohled trošku přehnaný?

Miroslav Kalousek (TOP09)

Zkušený matador naší politické scény je naopak velmi xenofobní vůči všemu ruskému a čínskému. Jistě si pamatujete, jak pobíhal u Pražského hradu při návštěvě čínského prezidenta s tibetskou vlajkou a snažil se „obhajovat lidská práva“ v této autonomní čínské provincii, kde se ovšem před příchodem Číny žilo většině lidí výrazně hůř. Asi zapomněl, že Xi Jin Ping (jak se tento čínský prezident jmenuje) je váženým hostem jak u amerického prezidenta, tak i u britské královny. Na jeho počest v USA slavnostně stříleli z dělových baterií, britská královna se s ním zase svezla v kočáře taženém koňmi ve slavnostním průvodu. Takové výsady prezident největší světové ekonomiky na návštěvě u nás neměl. Kalousek také neopomněl hodit vinu na „Ruskou propagandu“ ani v případě nedávného úspěchu protiislámské strany Afd v Německu. Nemůže taky Putin za rozvodněné řeky u nás, pane Kalousku?

Petr Fiala (ODS)

Současný předseda této pravicové strany je zase xenofobní vůči všemu východnímu. Tady bychom měli poukázat zejména na jeho zavádějící billboardy „Patříme na západ, ne na východ, pane prezidente“. Každému normálnímu člověku musí být jasné, jak xenofobní a hloupý výrok to je. Máme přece patřit tam, kde je to pro nás dobré a ne za každou cenu na nějakou světovou stranu. Měli jsme snad patřit taky na západ, když byl v Německu Hitler? Anebo když bude na západě jakkoliv špatně, máme tam za každou cenu patřit? Trochu to připomíná heslo „Se Sovětským svazem na věčné časy“. Ne, musíme být tam, kde je to pro nás dobré, nikoliv se orientovat pouze na jednu stranu. Sovětský svaz byl kdysi taky lepší, než nacistické Německo. A jak jsme s ním nakonec dopadli, pane xenofobní předsedo.

Adam Bartoš (Národní demokracie)

Tento politik je zaměřen proti Spojeným státům americkým a jejich zahraniční politice. Stejně tak proti masové imigraci z muslimských zemí. Africké obyvatele při této příležitosti nazýval hanlivými názvy. Jednou své chování dokonce neudržel na uzdě a byl zatčen při protestu proti průjezdu americké vojenské kolony naší zemí. Na přijíždějící americké vojáky ukazoval vztyčené prostředníčky a nelichotivě se o nich vyjadřoval. Nutno říci, že k peprným způsobům prezentace nemívá obecně daleko, za zmínku stojí známé šibenice na Václavském náměstí. Vyznačovaly hrozbu těm, kteří pouští migranty do České republiky.

Magnet pro protiamerickou i protiislámskou xenofobii?
Magnet pro protiamerickou i protiislámskou xenofobii v jednom?

Ivan Gabal (KDU-ČSL) a Helena Langšádlová (TOP09)

U těchto dvou politiků už je xenofobie (tentokrát protiruská) opravdu bizardní a začíná být nebezpečná. Ivan Gabal nedávno požadoval vypínat všechny zpravodajské weby, které píší o Rusku dobře. Není to už trochu příliš? Takovou cenzuru dělali komunisté, akorát proti západním zemím. Jindy chtěl zase vyhazovat ruské diplomaty z ambasády poté, co tento krok udělaly Spojené státy. Naštěstí, nikdo z našich politiků jej nebral vážně. Helena Langšádlová pana Gabala ovšem svou nenávistí k Rusům trumfla. Nejprve se snažila neúspěšně prosadit úsměvný zákon, který by zakazoval reklamu psanou pouze v cizím jazyce. Bylo to namířené proti ruským nápisům v Karlových Varech. Pak jí zřejmě někdo vysvětlil, že s tím by šly „k šípku“ i veškeré reklamy v angličtině, kterými je naše země místy doslova okupována. Což asi nechtěla, anglické nápisy jsou přece v pohodě. Její další výrok o jaderné válce proti Rusku ovšem už tak k smíchu nebyl.

Co z toho vyvodit závěrem? Je jasné, že v každé straně se najde tu a tam nějaký xenofob. Pak se ale nesmí zavedené strany divit, že voliči odcházejí například k pravicovým Realistům, profilovaným Pirátům, nebo ti levicoví dokonce ke Komunistům. Není to smutné? Každá strana by se přece měla svých xenofobů zbavit. Pokud tak neudělá sama, riskuje neúspěch v dalších volbách.

Kolik prostoru má u nás xenofobie mezi politiky? Necháme jí projít?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!