Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svišť / foto: shutterstock

Oslavte se svým mazlíčkem Mezinárodní den zvířat

Milujete zvířátka a vůbec jste nevěděli, že 4. října slaví svůj velký svátek? Ano, Mezinárodní den zvířat existuje a traduje se již několik desítek let.

4. října to bude 794 let, kdy zemřel sv. František z Assissi. Byl to mnich františkánského řádu, který se celý život staral o nemocná a opuštěná zvířata, dokonce je označoval za své bratry a sestry. Věřil, že všechna zvířata oslavují svého Stvořitele a velebí ho, kupříkladu ptáci svým zpěvem. Proto byl právě čtvrtý říjen stanoven jako Mezinárodní den zvířat.

Domácí mazlíčci

Již téměř 100letá tradice

Historicky úplně první oslavu Mezinárodního dne zvířat zorganizoval německý ochránce zvířat Heinrich Zimmermann v roce 1925. Nejprve se svátek slavil jen v Německu, Československu, Švýcarsku a Rakousku. Každý rok ho Zimmermann usilovně propagoval, až se mu ho nakonec v roce 1931 povedlo napevno zanést do světového kalendáře význačných dnů.
Posláním Mezinárodního dne zvířat je zkvalitnění životních podmínek zvířat a jejich postavení. Hlavní myšlenkou je dosáhnout toho, aby zvířata byla vnímána a brána jako živé, vnímající bytosti, které cítí radost i utrpení.

Mezinárodní den zvířat přispívá k jejich ochraně

Na zemi žijí miliony druhů zvířat. Bohužel díky činům nás lidí světové populace savců, plazů, ptáků, obojživelníků i ryb klesly za posledních čtyřicet let o více než polovinu a jejich úbytek pokračuje. Měli bychom se nad tím zamyslet a popřemýšlet i o tom, jak přispět k jejich ochraně. Zvířata jsou přece neodmyslitelnou součástí naší planety.

Sloní mládě

Potěšte svého mazlíčka nebo se vydejte do zoo

Bohužel se všemi zvířátky jejich svátek oslavit nemůžeme. Ale můžeme potěšit naše mazlíčky, obdarovat je oblíbenou mňamkou, můžeme vzít na procházku třeba pejska z útulku nebo přispět na krmení a veterinární péči. Nebo právě dospět k rozhodnutí adoptovat pejska nebo kočičku.
K oslavám Mezinárodního dne zvířat se samozřejmě připojují zoologické zahrady se svými speciálními programy. Užijte si ho se zvířátky.

Oslavte se svým mazlíčkem Mezinárodní den zvířat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!