Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kojenecké plavání / foto: shutterstock

Plavání pro kojence není jen módní záležitostí

V dnešní moderní době hledají matky pro své děti nejrůznější vyžití již od útlého věku. Proč s miminky začít chodit do bazénu? Jaké to má výhody a nevýhody? Pojďte s námi zjistit více o této oblíbené volnočasové aktivitě.

Proč zvolit plavání jako jednu z prvních aktivit

Rodiče malých dětí mají mnoho možností, co zvolit jako první aktivitu pro své děti. Ovšem výhodou plavání je to, že je možné začít chodit na lekce již od ukončeného 3. měsíce věku dítěte. Začíná se zpravidla individuálními lekcemi tzv. vaničkování, kde se maminka naučí s miminkem správně ve vodě manipulovat a kojenec si nejen zvykne na pobyt ve vodě, ale také si osvojí splývání na hladině a přirozeně přejde od nenápadného namáčení obličeje k prvnímu tréninku potápění. Přínos pro fyzický i duševní vývoj je nepopiratelný. Zhruba v šesti měsících je pak možný přechod na klasické bazénové lekce plavání.

Spokojené miminko

Výhody a nevýhody kojeneckého plavání

Vodní prostředí je pro děti známé již z prenatálního období a tak jsou jejich pohyby vodě spontánní a díky automatickým reflexům také pro většinu z nich příjemné. Děti si na plaveckých lekcích osvojují nejen motorické, ale také sociální a komunikační schopnosti a rozvíjejí svůj potenciál. Výsledkem pravidelných lekcí je připravenost kojenců k pozdější plavecké výuce, osvojení správného dýchání a samozřejmě to, že děti nemají z vody strach. Mimo jiné se posiluje také jejich imunitní systém a odolnost organismu. Nevýhodou může být naopak citlivost na chlorovanou vodu nebo vznik vyrážek či ekzémů u dětí, které k tomu mají genetické předpoklady.

Maminky s dětmi v bazénu

Plavání jako forma rehabilitace

Kojenecké plavání bývá také možnou formou rehabilitace pro děti se svalovými potížemi. Vhodným a správným zařazováním jednotlivých prvků jim totiž voda může pomoci ke zlepšení jejich svalové odchylky. Vztlakové síly dětem umožňují mnoho pohybů ve vodě provádět snadněji než na souši. Zvolení vhodných úchopů dítěte a vhodné teploty vody postupně může zlepšovat pohybový aparát. Teplejší voda působí vhodně také na kolikovité bolesti bříška. Zároveň vlhké ovzduší bazénu pomáhá lépe dýchat dětem s astmatem.

Plavání pro kojence není jen módní záležitostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!