Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Schopnosti lidského mozku / foto: shutterstock

Fascinující schopnosti našeho mozku

Lidský mozek je orgán, který necítí bolest ani teplotní změny. A může nás ohromit opravdu velkým množstvím schopností. Ačkoliv není příliš velký, prolétne jím denně až 70 000 myšlenek! A co dalšího jste o něm dosud nevěděli?

Vlastnosti lidského mozku

Mozek nemá receptory citlivosti, takže je imunní vůči všem vnějším vlivům. To znamená, že při operacích neurochirurgové mohou s pacienty i komunikovat. V mozku kmitá 100 miliard neuronů. A ty se neustále vytvářejí nové, jen se s věkem jejich tvorba zpomaluje. Mozek je z 60 % tvořen tukem. Pro koncentraci, bystré uvažování a pohodu jsou tuky totiž ideální, hlavně ty nenasycené. Při jejich nedostatku se u lidí mohou objevovat deprese a rozhodně lepší variantou než antidepresiva je konzumace dostatku ryb.

Fascinující mozek

I mozek zažívá pubertu

Lidé jsou plnoletí v 18 letech dle zákona, ale tělo vzbouřené hormony uklidní až o tři roky později. Ovšem mozek si dává načas. Jeho puberta totiž končí mezi 40. a 50. rokem, kdy je na vrcholu vývinu. To také bývá důvodem, proč někteří muži chytají tzv. druhou mízu. Je to záchvěv bouřlivosti, než se tělo a hlavně mozek zklidní. A co je pravdy na tom, že alkohol zabijí mozkové buňky? Tento mýtus byl vědci již vyvrácen, ale rozhodně platí, že přemíra alkoholu mozkové buňky omámí a zpomaluje jejich tvorbu.

Kdy a jak mozek funguje nejlépe

Přestože mozek váží pouhé 2 % naší hmotnosti, dokáže spotřebovat až 20 % celkové energie celého těla. Je tedy potřeba mu dodávat dostatečnou vyváženou potravu. Hladovění ani nadměrná hladina cukru pro něj není dobrá, platí zde stejná pravidla jako při držení štíhlé linie. Jezte vyváženě, menší porce a víckrát denně. Mozek spotřebuje dvě třetiny ke své aktivitě a zbytek k regeneraci nervových buněk. Celková denní spotřeba je zhruba 260 kalorií.

Nervové buňky

Mozek se nám zmenšuje

Není pravdou, že využíváme pouze 10 % kapacity našeho mozku. Každá část mozku je během dne totiž alespoň částečně zapojována. Za posledních 20 000 let se mozek sice zmenšil o zhruba 10 %, ovšem nemusíte se bát, nemá to vliv na naši inteligenci. Špatný vliv na fungování mozku má nedostatek spánku, který způsobuje zhoršenou koncentraci a slabší paměť, takže zdravý a pravidelný spánek rozhodně nepodceňujte.

Fascinující schopnosti našeho mozku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!