Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koala medvídkovitá / foto: shutterstock

Největší ospalci živočišné říše

Spánek je přirozenou součástí našich životů a ne jinak je tomu u zvířat. Existují však taková zvířata, pro která není problém prospat téměř celý den. Podíváme se na zoubek těm největším lenochům a ospalcům zvířecí říše.

Největším ospalcem je netopýr

Až 19,9 hodiny dokáže denně prospat netopýr hnědavý, který žije v Severní Americe. Takto dlouhý spánek je pro ně důležitý, aby mohli ve 4 zbývajících hodinách zběsile lovit všemožný hmyz. Za 1 hodinu jsou totiž tito netopýři schopni nalovit až na 600 hmyzích jedinců. Kromě takto dlouhého spánku se netopýři vyznačují i zimní hibernací, ve které vydrží po dobu 5 až 7 měsíců!

Netopýři

Líné koaly medvídkovité

Hned za netopýrem se na pomyslném druhém místě umístila koala medvídkovitá, která dokáže prospat 19 hodin denně zaklíněná mezi větvemi stromů. Koaly jsou hodně unavené, protože se živí výhradně listy blahovičníku, čímž sice získávají mnoho vlákniny, ovšem s energií už je to podstatně horší. Takže pokud zrovna nespí, tak se krmí. Blahovičníkové listy navíc zažívacím traktem koal putují celý týden.

Unavující tíha brnění

Pásovec velký žijící zejména v Argentině denně prospí 18,1 hodiny. Ono totiž nosit celý den na sobě brnění v podobě rohovitých destiček není žádná legrace. Jejich hřbet je opatřen 11 až 13 pruhy těchto destiček. Spát chodí do vybudovaných několikametrových tunelů, které si staví v blízkosti řek. Vědci také zjistili, že celé 3 hodiny z jejich spánku pásovci prosní, jelikož tak dlouho trvá jejich REM fáze. Nejspíš se jim zdá o termitech a mravencích, což jsou jejich oblíbené laskominy.

Pásovec

Zvířecí nespavci

A kdo jsou naopak největšími nespavci ve zvířecí říši? Notorickými nespavci jsou žirafy, které spí jen 1,9 hodiny denně, hned za nimi jsou pak koně, osli, slon africký, ovce, slon asijský a kráva. Ta nenaspí denně více než 4 hodiny.

 

Zdroj:

Časopis Epocha č. 21/2007

Největší ospalci živočišné říše

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!