Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čtení knih / foto: shutterstock

Uspáváte děti tím, že jim čtete pohádku? Děláte dobře!

Ještě jednu pohádku. Větička, kterou slýchává alespoň jednou za čas každý rodič, který svým dětem před spaním čte, nebo vypráví pohádku.

Čtení pohádek před spaním je krásný rituál

V dnešní uspěchané době je mnoho rodičů, co dětem před spaním pohádku jednoduše pustí na televizi, tabletu nebo podobné elektronice. Je to úsporné na čas pro dospěláka. Dítě je zabavené a vy máte takzvaně volné ruce na jinou činnost. Nemusíte si sednou k dětské posteli a zdržovat se tím, že s prckem strávíte pár minut před tím, než usne. Taky vám to takhle řečeno zní tvrdě? Ale ono to tak je.

Dětské knihy
Dětské knihy – Zdroj: Shutterstock.com

Je jedno jestli je drobečkovi půl roku, nebo sedm let. Na pohádky je každý věk vhodný. Samozřejmě se jen vybere pohádka, co by zaujala. Prcek se navečeří, vykoupe, vyčistí zoubky a zavrtá se pod deku. Vy si řekněte, že povinnosti, co ještě máte, vám stejně neutečou. Posaďte se pohodlně k dětskému lůžku a začněte vyprávět pohádku, nebo začněte číst.

Čtení dětem podporuje jejich zdravý vývoj

Když budete svým dětem číst, učíte je koncentraci. Čtením se zároveň posiluje představivost, vnímavost, a právě proto by se dětem číst mělo. Nechce to nechávat až na dobu, kdy si děti budou umět knihu přečíst samy. Dětská představivost je prakticky neomezená, a pokud se jim předčítá, představivost má možnost pracovat na plné obrátky. Děti navíc váš hlas uklidní. Usínají s vědomím, že princ princeznu zachránil, že statečný rytíř v boji zvítězil. A co víc, že vás mají u sebe. Po celém dnu, kdy nevíte co dřív, vám taky chvilička klidu přijde vhod. A že vás ještě čeká práce? Že byste místo toho ještě něco stihli? Nebojte se, práce vám neuteče, nemá nožičky.

 

Zdroj:

https://www.knihydobrovsky.cz/blog/materstvi-proc-je-dulezite-detem-cist-8430

 

 

Uspáváte děti tím, že jim čtete pohádku? Děláte dobře!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!