V čem je hlavní výhoda tankového piva
Pivo je skladováno v nádržích pod stálým tlakem a chlazením. Při čepování do půllitru se pivo poprvé setkává se vzduchem, a tímto si zachovává vlastnosti čerstvě uvařeného piva. Právě v tom se skrývá kouzlo chuti piva z tanku. Pivo se dováží v cisterně a do nádrží se tankuje pod tlakem. Celý systém čepování je potom závislý pouze na tlaku. Pivo tak není znehodnocováno a zachovává si svou čerstvost, nemusí být pasterizované. Při samotném čepování pak pivo méně pění. Obsluha se nemusí zabývat narážením sudů a šetří čas i fyzickou námahu. Mnoho podniků si tankové pivo i zakomponuje do samotného názvu provozu. Třeba hospůdka s názvem Tankovna U Našich v Jičíně, Tankovna U Koně v Ostravě nebo Tankovna Palmovka v Praze.
Technologie tankového piva je založena na čerstvosti
V tancích nezůstává pivo dlouho, proto je tankové pivo vhodné do podniků, kde je větší výtoč piva. Nenechte se ovšem mýlit. Tankové pivo si můžete vychutnat i v menším městě a ani samotný podnik nemusí být nikterak velký. Je to o pěkném prostředí, příjemné obsluze, a především o chuti piva. A to je právě to. Mnoho pivařů dává tankovému pivu přednost a nedají na chuť a kvalitu piva dopustit. Někteří lidé tvrdí, že na chuti se tankové pivo od toho sudového nepozná, jiní jsou přesvědčeni o tom, že chuťový rozdíl je znatelný. Pochvalují si říznou chuť i to, že pivo není tak bublinkaté.
Nevýhody tankového piva jsou pouze v tom, že samotné tanky zaberou poměrně velký prostor a je nutné i dostatečné místo na ulici pro cisternu, která přijíždí tanky plnit.
Vyzkoušejte rozdíl mezi chutí piva sudového a piva z tanku.
Zdroj:
https://www.cesk.cz/tankove-pivo-chutna-opravdu-lepe/
Tankové pivo má své skalní příznivce. V čem je unikátní?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!