Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes s depresí / foto: shutterstock

Jak poznat, že pes umírá. Prozradí to několik varovných signálů

I když se pes stane tím nejlepším přítelem a čtyřnohým parťákem, ve kterého budeme mít maximální důvěru a kterého budeme bezmezně milovat, bohužel se musíme smířit s tím, že zde bude žít velmi krátkou dobu.

Blížící se čas odchodu poznáte

Obecně se říká, že pes žije dvanáct až patnáct let. Konečné „skóre” se však odvíjí od mnoha faktorů. Vliv má konkrétní plemeno, celková životospráva psa, také jeho zdravotní stav. Nezřídka se stává, že zatímco sousedův vlčák zůstane věrným po dobu patnácti let, váš francouzský buldoček zemře už po šesti letech. Je to zkrátka a dobře život, který se vás však na černý scénář snaží sám připravit. Na blížící se smrt totiž upozorňuje několika varovnými signály, které sám majitel může velmi snadno rozpoznat.

Starý pes
Starý pes – Zdroj: Shutterstock.com

Když se ztrácí chuť k jídlu

Nejen staří, ale také velmi nemocní pejsci ztrácí chuť k jídlu, což má za následek nepřirozené hubnutí. I když se jídlo snažíte „vylepšit” například vývarem, dobrým masem, šunkou nebo čímkoliv jiným, pes nemá na jídlo náladu. To, že nemá chuť, poznáte nejen tím, že žrádlo zůstává v misce i po několika hodinách, ale také že jídlo plive a odvrací se od něj.

Když se začne měnit dýchání

Zejména pokud máte pejska doma a velmi často s vámi leží například na pohovce, měli byste sledovat jeho dýchání. Před smrtí se totiž výrazně mění jeho rychlost. Když se blíží konec, z rychlého dýchání se stává pomalejší, mělčí. Pamatujte, běžnou frekvencí je nadechnutí zhruba desetkrát až třicetkrát za minutu. Napočítali jste méně? Je to varovný signál...

Pes bez energie
Pes bez energie – Zdroj: Shutterstock.com

Když se objeví nepříjemný zápach

Že s pejskem není něco v pořádku, prozrazuje velmi často i zápach, konkrétně zápach z úst, i když déle nic nežral. Alarmující je i silný zapáchající průjem, který veterináři velmi často označují za jeden z prvních příznaků blížícího se konce u psů.

Když se pes začne chvět

A samozřejmě také chvění nebo celkový třes pejska. Někdy je na vině podchlazení, jindy celkové vyčerpání a někdy bohužel i to, že se jeho čas naplnil.

 
Zdroj:

https://hobbio.cz/jak-poznat-ze-pes-umira/

Jak poznat, že pes umírá. Prozradí to několik varovných signálů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!