Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Procházka / foto: shutterstock

Muži v přírodě těžko odbourávají stres

Nejnovější psychiatrické studie poodhalily tajemství rozdílného zpracování stresu mezi muži a ženami. Ukazuje se, že zatímco ženy při procházce lesem načerpají nové síly, u mužů tomu tak není.

Odpočiňte si procházkou

Mnozí z nás se ve svém volném čase vydají do přírody, aby načerpali nové síly. Obzvlášť ti, kteří žijí ve velkých městech, hledají způsob, jak se zbavit nahromaděného stresu a často první volbou bývají právě procházky v přírodě. Nové vědecké výzkumy z oblasti psychiatrie chtěly pomocí tvrdých dat zjistit, zda se tento pozitivní účinek pobytu v přírodě odráží i ve výsledcích prestižních výzkumů.

Lesy lákají k procházkám
Lesy lákají k procházkám – Zdroj: Shutterstock.com

Les, nebo město

Vědci se pokoušeli zjistit, zda lze vědecky podložit, že procházení v přírodě má pozitivní vliv na naši náladu a že snižuje míru stresu. Vědci vzali vzorek 63 dospělých žen a mužů a následně sledovali, jaký dopad na ně má hodinová procházka po lese a hodinová procházka po městě. Všem účastníkům se měřila aktivita v oblasti amygdaly, což je místo v našem mozku zodpovědné za zpracování stresu. Vědce zajímalo, zda se aktivita v oblasti amygdaly po procházce v přírodě během navození stresu snižuje v závislosti na pohlaví.

Rodinná procházka
Rodinná procházka – Zdroj: Shutterstock.com

Ženy v přírodě skutečně relaxují

Ukázalo se, že ženy a muži se se stresem vyrovnávají různými způsoby. Tento rozdíl patrně vychází z odlišného sociálního rozvrstvení úkolů mužů a žen, jak tomu bylo v rané historii lidstva. Procházka po přírodě skutečně snižuje amygdalovou aktivitu, ale pouze u žen. Muži lépe reagovali na městské prostředí. Kromě toho vyšlo najevo, že výkon žen se v aritmetických úkolech zlepšil po procházce v přírodě, zatímco muži dosahovali lepších výsledků, když bloumali po ulicích. Muž coby původně lovec a ochranitel své lidské smečky se i dnes v přírodě cítí víc ohrožený, tudíž hladinu stresu se nemůže snižovat. Naopak ženy v přírodě trávily čas s dětmi při sběru rostlin a plodů, kde míra stresu nebyla tak vysoká. Výsledky těchto studií poukazují na důležitost stále vnímat genderové rozdíly. A proto běžte přírody se svou kamarádkou a s partnerem si zajděte raději na výbornou večeři.

 

Zdroje:

Susanne Helbig: Disertační práce: Geschlechtsunterschiede in der kognitiven Aufgabe unter Stress vor und nach Naturerfahrung. 2019. Dostupné na www: https://bonndoc.ulb.unibonn.de/xmlui/bitstream/handle/20.500.11811/8142/5397.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Konference: UPDATE PSYCHIATRIE, Berlin 2023, https://psychiatrie-update.com/programm/

Muži v přírodě těžko odbourávají stres

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!