Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Růženec / foto: shutterstock

Patří růženec do moderního života?

Růženec není pro praktikující věřící nic zvláštního, ale nevěřící se možná domnívají, že jsou to jen módní korálky s přívěskem malého krucifixu.

Modlitební korálky

Růženec je ve skutečnosti opakovací modlitba široce rozšířená mezi katolickými věřícími. Odříkává se v určeném pevném sledu. Aby se věřící na počty modliteb a jejich opakování nemusel soustředit a věnoval se spíše svému vnitřnímu prožívání, používá korálky navlečené na niti, jimiž modlitby odpočítává. Těmto početně odpovídajícím korálkům na šňůrce s krucifixem se říká stejně jako modlitbě - růženec.

Modlící se jeptiška
Modlící se jeptiška – Zdroj: Shutterstock.com

Historie růžence

Historie růžence je snad tak stará jako náboženství samo, protože ke každému náboženství patří modlitby a jejich opakování. Dávno před růžencem jsou doloženy hromádky kamínků, uzlíky na šňůrce nebo navlečená semena. Určitý počet modliteb Zdrávas Maria, Otčenášů a dalších se ke korálkům na niti připojil až ve středověku. Dnešní podoba modliteb pochází z 16. století. Například modlitba Zdrávas Maria původně vznikla uměle pro lidové účely. Mezi učenými mnichy v klášterech se totiž odříkávaly nazpaměť celé dlouhé žalmy z Bible (žaltáře). Ty si ale negramotný lid nemohl zapamatovat, a tak se žalmy zjednodušily v modlitby, k nimž přibyl i vnější symbol v podobě korálků s krucifixem. Dnes bychom řekli, že jde o dobrou propagační kampaň s vtipným reklamním předmětem.

Růženec jako duchovní podpora
Růženec jako duchovní podpora – Zdroj: Shutterstock.com

Duchovní zahrádka vždy při ruce

Zahrada růží představuje v klášteře místo odpočinku a skrytu před nepříznivým světem. Stejně jsou zjevně myšleny i modlitby odříkávané při růženci. Věřící si tím má odpočinou od světských problémů a dopřát své duši osvěžení v duchovním světě. Mnoho druhů růženců je známo i z buddhistického světa. Tak jako křesťanský růženec má mnoho podob, buddhistické opakovací modlitby odpovídají různým příležitostem. Stále však zůstává faktem, že růženec je spíše spojen s různými větvemi křesťanského náboženství. Dnes už mnoho lidí růženec nosí spíše jako módní doplněk než jako modlitební pomůcku a symbol, ale možná by nám duchovní pauzy během dne všem prospěly.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEenec

https://www.maria.cz/modlitba/jak-se-modlit-ruzenec

Patří růženec do moderního života?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!