Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velikonoční tvoření / foto: shutterstock

Známé a méně známé tradice a velikonoční zvyky, které zpestří svátky

Velikonoce jsou pro mnohé svátky spojené s typickými tradicemi, které je provázejí dodnes. Pro jiné jsou oslavou příchodu jara.

Velikonoce jako jediné patří mezi pohyblivé svátky. Křesťané si o Velikonocích připomínají ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. Lidové zvyky ve znamení pletení pomlázky a barvení vajíček pocházejí z pohanských oslav příchodu jara. Tradic a zvyklostí bylo daleko více, na mnoho z nich se už téměř zapomnělo.

Co jíst a dělat na Zelený čtvrtek

V tento den by se mělo sníst něco zeleného, jako jsou například mladé kopřivy, špenát apod. Jestliže věříte pověrám a chcete udělat více pro své zdraví, tak vstaňte před východem slunce a dejte si ke snídani kousek pečiva namazaného medem. Poté se omyjte ranní rosou. Vyhnete se tak po celý rok nemocem.

Kopřivová polévka
Kopřivová polévka – Zdroj: Shutterstock.com

Hledání pokladů na Velký pátek

K tomuto dni se pojí řada zvyků a pověr. Mezi nejznámější patří magická síla, která zpřístupní skryté poklady země. Místo, kde se poklad nachází, podle pověry označuje drobné světýlko nebo zářící kapradí.

Řehtání, hrkání coby náhrada zvonů

Každý kraj, jiný mrav. Zvuky jako hrkání či řehtání mají nahradit zvony, které odletěly do Říma, a to v době od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty. Zvyk určený především pro chlapce, kteří chodili po vesnici, zpívali a vše doprovázeli hrkáním, řehtáním. Hrkání probíhalo pravidelně časně ráno, v poledne a večer. Poslední hrkání bylo na Bílou sobotu v poledne zakončeno obchůzkou po staveních a vybírání drobných koled. Tradice, která je stále dodržována v některých vesničkách u nás.

Velikonoční motivy
Velikonoční motivy – Zdroj: Shutterstock.com

Netypické barvení vajíček

Malování a zdobení kraslic se zachovalo dodnes. A co si tak udělat změnu a vyzkoušet něco jiného? K barvení vajíček můžete použít kávovou sedlinu. Do silné kávy přidejte větší množství kávové sedliny a ohřejte na vyšší teplotu. Poté přidejte lžíci octa a vložte do této kávové lázně předvařená vajíčka na ½ hodiny.

 

Zdroje:

https://www.vyprodejpovleceni.cz/blog/velikonocni-zvyky-a-tradice--zname-i-ty-mene-zname/

https://www.dumazahrada.cz/clanek/temer-zapomenute-velikonocni-lidove-tradice-a-povesti.html

 

Známé a méně známé tradice a velikonoční zvyky, které zpestří svátky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!