Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pinocchio / foto: shutterstock

Co nutí lidi lhát?

Říká se, že lež má krátké nohy. Hodí se dodat, že sice má krátké nohy, ale leckdy dokáže ujít vážně velký kus cesty. Proč ale lidé vlastně lžou?

Některé lži jsou vážně zbytečné

Někdy je lež účelná a má nám přinést nějaký prospěch. Někdy je lež nutná k tomu, abychom odvrátili blížící se nepříjemnosti. To, že je jen odsuneme, a ne, že jim zabráníme, je jiná věc. Co ale vede lidi ke lži, která vlastně moc nedává smysl? Chceme se ukázat v lepším světle? Chceme na sebe prostě jen upozornit? Anebo jen nechceme říct někomu do očí pravdu, protože bychom ho ranili?

Lež jako past ve vztahu
Lež jako past ve vztahu – Zdroj: Shutterstock.com

Jak bezpečně poznat, že je nám říkána lež?

Tak tohle je otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Ač se vedou obsáhlé studie o lidské povaze, charakteru, chování a o tom, jak se jednotlivé postoje člověka dají prezentovat a vysvětlovat, nikdo vám nedá přesnou odpověď.

Ano, můžeme sledovat, zda dotyčný udrží oční kontakt, vnímat, jestli mluví přímo, nebo jestli nás zahlcuje zbytečnou omáčkou okolo tématu. Řeč těla napoví mnoho. Nervózní přešlapování na místě, neklid rukou, těkání pohledem, to vše značí, že to, co dotyčný říká, nemusí být zcela úplně pravdivé. Nemusí, ale i může. Proto není dobré dělat unáhlené závěry. U dotyčného nemusí jít o lhaní, ale jen o nervozitu.

Nervozita, nebo lež?
Nervozita, nebo lež? – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se zachovat, když víme, že je nám říkána lež?

Někdy se stane, že když něco slyšíme, hned víme, že je to lež. Jak zareagovat? Hlavně v klidu. Tomu, kdo vám lež říká, můžete jednoduše říci: ,, Jsi si jistý, že je to tak, jak říkáš? ‘‘ Dáte mu tak šanci celou věc uvést na pravou míru. Pokud ovšem narazíte na člověka, co nemá kousek studu, bude dál trvat na svém. S takovým člověkem potom nemá cenu dál diskutovat.

Lež má krátké nohy, ale je sakra škoda, že ulhaní lidé nemají nosíky jako Pinocchio.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-nejcastejsi-duvody-proc-lide-druhym-lzou-40425713

 

Co nutí lidi lhát?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!