Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Afroameričan / foto: shutterstock

Aby se předešlo rasismu a xenofobii, obsazují se do typicky bělošských rolí ve filmech černoši

Je moudré a žádoucí obsazovat do filmových rolí černochy za každou cenu, když v knižní předloze nebo v původním filmovém ztvárnění, je role obsazena bělochem nebo běloškou?

Předem upozorňujeme, že článek nijak nejde proti černošské populaci ani jiným rasám. Jde jen o zamyšlení nad tím, zda je moudré a žádoucí obsazovat do filmových rolí černochy za každou cenu, když v knižní předloze, nebo v původním filmovém ztvárnění, je role obsazena bělochem nebo běloškou.

Velkou nevoli způsobilo obsazení role víly Ariel v novém filmu z produkce Disney

Ano, obsazení devatenáctileté zpěvačky Halle Baileyové do role křehké víly Ariel způsobilo mezi lidmi vlnu kritiky. Pomalu každý zná animovanou pohádku o zvídavé mořské víle z roku 1989. Světloučká pleť, křiklavě rusé vlasy a věčný úsměv na tváři. Tak si ji pamatujeme. Nyní studio Disney představuje zcela jinou podobu této oblíbené pohádkové postavy. Bez jakýchkoli rasistických urážek se to spoustě lidem jednoduše řečeno nelíbí. Chtějí Ariel, jak ji znají.

Malá noční víla v novém stylu
Malá noční víla v novém stylu – Zdroj: bylook / Shutterstock.com

Příkladů, kdy došlo k obsazení role hercem s tmavou pletí, je více

Francouz z Gaskoňska ze sedmnáctého století, jehož rodina sloužila králi a on sám se chce také stát mušketýrem. Ano, není řeč o nikom jiném, než o D´Artagnanovi. Za nedlouho vtrhne do kin britské zpracování příběhu o třech mušketýrech a mladého Gaskoňce bude hrát černý herec Malachi Pullar-Latchman. V tomto případě je kritika obsazení hlavní role hercem tmavé pleti ještě větší. Postava vychází z reálné historie a ač je román značně stylizován, prvky historie v něm jsou bezesporu na základě reality. Reality, která se hercem tmavé pleti v roli D´Artaňana značně liší, respektive lidově řečeno, ji staví na hlavu.

Film má vlastní pravidla
Film má vlastní pravidla – Zdroj: Shutterstock.com

Když by to bylo obráceně, tak by to bylo zcela nepřípustné

Představte si postavu Martina Luthera Kinga ve filmu, kde by ho hrál například Chuck Norris. Asi ne, že? Chápeme, že v rámci proti xenofobnímu chování populace je žádoucí nemít předsudky, ale některé akce na podporu rasové snášenlivosti mohou mít ve výsledku zcela opačný efekt.

Jaký je váš názor na novou mořskou vílu Ariel?

 

Zdroj:

https://medium.seznam.cz/clanek/mates-mika-kdo-je-tu-vlastne-rasista-7116

 

 

Aby se předešlo rasismu a xenofobii, obsazují se do typicky bělošských rolí ve filmech černoši

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!