Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úspěšný muž / foto: shutterstock

Syndrom podvodníka aneb Když máte pocit, že je váš úspěch omyl

Myslíte si, že váš úspěch je jeden velký omyl a občas si říkáte, kdy se to provalí? Jestliže neustále pochybujete o svých úspěšně zdolaných metách, pravděpodobně trpíte syndromem podvodníka. Co s tím dělat?

Přesvědčení, že za vše může náhoda nebo omyl

Člověk trpící syndromem podvodníka má například pocit, že maturitu má jen díky nadržování učitelů, na vysokou se dostal omylem administrativních pracovníků a v práci ho přijali jen proto, že nikdo jiný se na danou pozici vůbec nepřihlásil. Takovýto jedinec neustále žije v přesvědčení, že všichni jsou lepší, schopnější a zkušenější než on sám. Často ho přepadají úzkosti a myšlenky na to, co se stane, až se to někdo dozví. Nedokáže si užívat svůj úspěch a vše raději bagatelizuje nebo se shazuje před ostatními.

Snižování vlastního úspěchu
Snižování vlastního úspěchu – Zdroj: Shutterstock.com

Syndrom postihuje především lidi na vysokých pozicích

Syndrom podvodníka jako první pojmenovaly psycholožky Pauline Slance a Suzanne Imes v 70. letech minulého století. Tento syndrom byl hojně rozšířený u žen, které dosáhly úspěchu. Syndrom podvodníka neboli imposter syndrome je totiž poměrně hodně rozšířený právě mezi úspěšnými lidmi, kteří mají pocit, že dosáhli svého postu neprávem. A to i navzdory svým prokazatelným schopnostem, vzdělání a diplomům. Kořeny tohoto syndromu mají základ v nízkém sebevědomí a v neprospěšných vzorcích uvažování o sobě samém. Původ jako vždy můžeme najít již v dětství, kdy nám například okolí podsouvalo, že na něco nemáme, byli jsme terčem posměšků nebo jsme měli třeba velmi úspěšné rodiče či sourozence, se kterými se celoživotně srovnáváme.

Draze vykoupený úspěch
Draze vykoupený úspěch – Zdroj: Shutterstock.com

Přestaňte se srovnávat a nevytvářejte si domněnky

Značné množství úspěšných lidí navštěvuje kvůli syndromu podvodníka psychoterapeuta a rozhodně to není ostuda. Pokud hledáte nějakou jednoduchou radu, jak se s těmito pocity vypořádat, nezapomínejte, že je podstatné přestat se srovnávat s druhými. Často si totiž vytváříme falešné domněnky o druhých lidech, a přitom o nich vůbec nic nevíme. Každý člověk je totiž v skrytu své duše přesvědčený o nějaké své nedokonalosti, rozdíl je pouze v tom, jak moc to dává druhým lidem na obdiv. Někdo, koho máte za dokonalého, tudíž může být pravý opak vašich domněnek a představ o jeho schopnostech. Raději se tedy věnujte rozvíjení svých vlastních schopností a hlavně dělejte to, co vás baví a naplňuje. To je totiž skvělá cesta, jak se syndromu podvodníka vyvarovat.

 

Zdroje:

https://psychologie.cz/syndrom-podvodnika/

https://aktin.cz/imposter-syndrom-nejsem-dost-dobry-a-a-mel-a-jsem-proste-jen-stesti

 

 

Syndrom podvodníka aneb Když máte pocit, že je váš úspěch omyl

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!