Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí násilí / foto: shutterstock

Je horší fyzické, nebo psychické násilí v partnerském vztahu?

Obě varianty jsou bezesporu něčím, co by se dít nemělo. Bohužel, děje. Ženy si často za zavřenými dveřmi procházejí peklem a vymanit se z toho nebývá jednoduché. Kterému peklu se hůře vzdoruje? Z čeho je těžší se vymanit?

Rozdíl mezi fyzickým a psychickým násilím prakticky není

Když je žena od svého partnera týraná, je ve své podstatě jedno, jestli dostává rány pěstmi, nebo chováním a slovy. Zažene ji to do kouta a dost často se ocitne v pozici, že neví, jak z těchto kleští ven. Strach z další rány, strach z dalších urážek, křiku. Strach. To je to, co zažívá týraná žena. Strach je svazující a i to je důvod, proč je těžké se tyranovi vzepřít a opustit ho. Pocit bezmoci, beznaděje, ale i strach ze samoty. Pocit, že si za vše můžou samy.

Strach týrané ženy
Strach týrané ženy – Zdroj: Shutterstock.com

Postavit se násilí stojí hodně odvahy a sil

V dnešní době jsou k dispozici centra pro týrané ženy, linky bezpečí a instituce, kde je možné hledat pomoc. Obrátit se může žena i přímo na policii. Policie může násilníka bez prodlevy vykázat ze společné domácnosti na deset dní. Ženě to dá prostor k tomu, aby si srovnala myšlenky a našla pomoc. Bohužel, mnoho žen po této lhůtě vezme partnera zpět. Ptáte se proč? Ve většině případů ženy své násilnické partnery obhajují, že to byl jen zkrat, že za to mohl alkohol, že partnera stále milují, že jim slíbil, že se to už nebude opakovat. Realita je taková, že v devadesáti devíti procentech se situace nejen opakuje, ale bývá mnohdy ještě horší.

Týraná žena
Týraná žena – Zdroj: Shutterstock.com

Psychické násilí bývá mnohdy horší

Rána pěstí bolí, ale psychické týrání je kolikrát bolestivější. A hlavně to na člověku není vidět. Nemáte modřiny, kterých by si někdo mohl všimnout. Partner na veřejnosti vystupuje jako milující bytost, který by svojí partnerku nejraději postavil na piedestal. V soukromí ale je pro něho žena pouhé nic. Může si s ní dělat co chce. Přikazuje, zakazuje, křičí a zároveň to tu a tam prokládá větami typu – já tě miluju i když jsi tak hrozná, máš štěstí, že mě máš, nikdo jiný by tě stejně nechtěl, vidíš, jak umíš být hodná.

Chce se to přeci jenom vzepřít. Na začátku se svěřit někomu blízkému anebo se rovnou obrátit na odborná pracoviště. Nenechte sebou manipulovat, nenechte si ubližovat. Ani pěstmi, ani slovy.

 

Zdroj:

https://psychologie.doktorka.cz/slova-jako-rany-psychicke-nasili/

Je horší fyzické nebo psychické násilí v partnerském vztahu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!