Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koření všeho druhu / foto: shutterstock

Bez jakého koření se žádná kuchyně neobejde?

Rádi vaříte? A máte spíž naditou kořením, nebo si vystačíte s tím základním? Pouštíte se do vaření i cizokrajných jídel, nebo upřednostňujete naši domácí klasiku?

Koření, které má doma asi každý

Říká se, že dobrá kuchtička si vystačí se solí a pepřem. A vlastně je to pravda. Pokud si se zpracovávanými surovinami dostatečně pohrajeme, aby uvolnily své chutě a vůně, vykouzlíme díky soli a maximálně pepři skutečně gurmánský zážitek. Dalším kořením, které používáme nejčastěji, je kmín. Sladká paprika, nové koření, bobkový list také patří mezi ty, bez kterých je málokterá kuchyně.

Sůl je naprostým základem
Sůl je naprostým základem – Zdroj: Shutterstock.com

Koření dodají jídlům šmrnc

Chilli ocení v jídlech převážně muži. Ostrá chuť jídel a přitom zachování původní chuti surovin, to je pak nebe na jazyku. Další koření, která vládnou našim kuchyním, je oregano, kari, muškátový oříšek, majoránka nebo třeba skořice a koriandr. Ať už se chystáme vařit jakýkoliv pokrm a přidáme do něho jakékoliv koření, je dobré myslet na to, že kořením chceme jen podtrhnout chuť jídel a ne ji kořením nahradit.

Chilli pro opravdové gurmány
Chilli pro opravdové gurmány – Zdroj: Shutterstock.com

Koření uchovávejte v suchu a ideálně bez přístupu světla

Aby koření vydrželo a zachovalo si svojí specifickou vůni a chuť, je důležité ho správně skladovat. Správné uchovávání koření nám navíc usnadní i jeho používání. Mít koření pohozené v šuplíku v otevřeném sáčku asi nebude ta nejlepší varianta. Pro účely skladování můžete sáhnout po kořenkách nabízených v obchodě a nebo si můžete kořenky sami vyrobit. Ideálně recyklací. Takové skleničky od dětské výživy potřené černou barvou udělají ve vaší kuchyňské lince jistě parádu. Když si na ně ozdobným písmem bílým fixem napíšete, co která ukrývá za koření, budou nejen hezky vypadat, ale i plnit svůj účel. Přesně budete vědět, pro co při svém kouzlení nad sporákem sáhnout.

 

Zdroj:

https://fresh.iprima.cz/jak-na/11-zakladnich-koreni-ktere-nemely-chybet-ve-vasi-kuchyni

 

 

Bez jakého koření se žádná kuchyně neobejde?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!