Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nomofobie / foto: shutterstock

Netrpíte nomofobií? Příznaky, které jsou varujícím signálem

Netušíte, co znamená nomofobie? Věřte, že souvisí s dnešní moderní dobou. Každá doba v sobě nese do jisté míry nějakou závislost. Netrpíte touto závislostí i vy?

Mobil máte stále v ruce. Bez něho byste nevydrželi ani hodinu. Máte mobil u postele. Většinu volného času trávíte na počítači, respektive surfováním na netu. Poznáváte se?

Děti závislé na mobilním telefonu
Děti závislé na mobilním telefonu – Zdroj: Shutterstock.com

Nomofobie aneb závislost moderní doby

Nomofobie je fenomén, o kterém se mluví už pár let. Jen pro upřesnění, slovo nomofobie pochází z anglického slova nomophobia, tj. NOMObilePHOnefoBIA. Bez chytrého telefonu si život těžko představit. Zejména ti, kteří neznají, nezažili, nepamatují dobu, kdy mobilní telefony neexistovaly. Nejen chytrý telefon, mobilní internet, ale také sociální sítě jsou běžnou součástí našich životů. Ano, mají své jisté klady, kdy nám umožňují být v neustálém kontaktu s druhými, tj. rodinou, přáteli, rychle komunikovat, sdílet názory, ale také přináší své záporné stránky. A to v případě, pokud pro někoho je chvíle bez internetu, a hlavně mobilu podstatný problém. V případě, že vlastně telefon v danou chvíli nepotřebujete, tak ho máte stále v ruce. Pár hodin bez mobilu je pro vás největší noční můrou. A takový den či dva, no to je nepředstavitelný scénář.

Ani minutu bez mobilu
Ani minutu bez mobilu – Zdroj: Shutterstock.com

Symptomy nomofobie

Nemožné opustit domov bez mobilního telefonu. Pocit podrážděnosti v případě, že nemůžete mobil kontrolovat. Neustálá potřeba kontrolovat mobil, e-mailové zprávy apod. Psychický i fyzický stres při vybití mobilu či ztrátě signálu, nemožnosti připojit se na WiFi či data. Stejně tak, když máte mobil u postele a budíte se v noci, abyste mobil kontrolovali.

Co dělat aneb jak bojovat se závislostí

Místo telefonu si pořiďte klasický budík. Nemějte mobilní telefon u postele. Pokud patříte mezi závisláky nebo k tomu máte jen nepatrný krůček, snažte se mobil používat jen jako dorozumívací prostředek, eventuálně jako praktického pomocníka v nutných případech. Jakmile to jde, tak mobil odložte. Pokud je to pro vás těžké, mějte mobil z dosahu očí.

Dejte si nějaký cíl, například pracujte na zahradě a mějte mobil doma. Věnujte se nějaké činnosti, aniž byste po celou dobu se podívali na mobil. V práci nechte mobil v tašce nebo ho mějte v zásuvce. Ztlumte si zvonění.

 

Zdroje:

https://www.denik.cz/cesi-a-zavislosti-mobily/nomofobie-jak-poznat-ze-uz-se-ze-zavislosti-na-mobilu-stava-vazna-nemoc-20200219.html

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nomofobie-zavislost-mobilni-telefon-priznaky-lecba.A230530_111408_zdravi_pet

Netrpíte nomofobií? Příznaky, které jsou varujícím signálem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!