Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Citronáda / foto: shutterstock

Osvěžující nápoje pro horké letní dny

Pokud vám obyčejná voda přijde příliš fádní, ale sladké kupované limonády vás neosvěží, máme pro vás pár tipů na skvělé nápoje, které si v letních dnech snadno připravíte z darů přírody.

Citron a máta je základ

Mezi základní osvěžující nápoje v létě patří vychlazená voda, do které můžete přidat citron, limetku či další citrusy. Pokud chcete, aby jimi byla voda jen zlehka ochucená a ovoněná, pečlivě umyjte kůru, nakrájejte je na kolečka či menší kousky a hoďte do vody, kde se budou louhovat. Pro výraznější chuť můžete citrusy ve vodě trochu pomačkat, aby šťáva vodu dochutila. Pro sladší chuť vyberte pomeranče. Grepy naopak udělají chuť trochu hořkou a skvěle zaženou pocit žízně. 

Pokud chcete, aby byl nápoj co nejvíce svěží a na zahrádce nebo v květináči na parapetu pěstujete mátu, přidejte do vody vždy i pár čerstvě natrhaných lístků máty. 

Citronáda vždy svěle osvěží
Citronáda vždy skvěle osvěží– Zdroj: Shutterstock.com

Plody z lesa a zahrádky 

Jelikož mám dvě malé děti, které dávají přednost sladším nápojům, mám tip i na domácí limonády plné ovoce ze zahrádky i z lesa. Když jdeme do lesa, nasbíráme si do hrnečků borůvky, maliny i lesní jahůdky. Stejně tak sklízíme maliny, jahody, rybíz i angrešt na zahrádce. Od každého trochu pak nasypu do džbánku, zaliju vodou a nechám v lednici vychladit. Pokud chcete mít takovou směs nachystanou rovnou k pití, zamrazte si ovoce do plastové dózy. Kdykoliv pak zmrzlé plody nasypete do džbánku či skleničky, zalijete vodou, přidáte brčko a můžete pít. Opět platí, že když ovoce ve vodě pomačkáte, bude chuť výraznější. 

K létu patří lahodné borůvky
K létu patří lahodné borůvky – Zdroj: Shutterstock.com

Okurka a meloun 

Lákavé osvěžení přináší i meloun. Nemusíme ho jíst pouze nakrájený nebo vydlabaný. Skvělý je také když ho přidáte pár kousků do vody a dáte vychladit. Pro výraznější chuť opět můžete ovoce pomačkat a pro větší svěžest přidat mátu. A dáváte-li přednost méně sladkému nápoji, přidejte si do vody na kousky nakrájenou salátovou okurku.

 

Zdroj:

https://www.kucharkaprodceru.cz/letni-limonady/

https://fresh.iprima.cz/15-receptu-na-osvezujici-letni-limonady-koktejly

 

Osvěžující nápoje pro horké letní dny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!