Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Paleo dieta / foto: shutterstock

Paleo strava pomůže zhubnout, ale má i své negativní stránky

Pro někoho se jedná o moderní způsob stravy, který však má své kořeny v daleké historii. Jak je to s paleo stravou? Jaká pravidla je třeba u této stravy dodržovat?

Paleo strava je založena na principu, že bychom měli konzumovat pouze jídla, ke kterým jsme byli prehistoricky předurčeni. Jedná se o stravovací styl, který i podle řady odborníků přináší jisté výhody. Nicméně i paelo strava má své mínusy.

Základ jídelníčku tvoří maso, ryby a vejce

Základem je maso, zejména se zde doporučuje hovězí a vepřové, a pokud možno ze zvířat chovaných volně na pastvinách. Co se týče ryb, tak ty by neměly pocházet z farem. A vejce by měla být samozřejmě od slepic z volného chovu. I když v tomto směru nelze být vždy striktní, tak prostě udělejte to nejlepší, co je v dané chvíli možné. Ne vždy je reálné získat maso od zvířat z volného chovu. Každopádně reálné je, abyste se vyhnuli polotovarům.

Strava vhodná při Plaeo dietě
Strava vhodná při Plaeo dietě – Zdroj: Shutterstock.com

Zařazení tuků rostlinného i živočišného původu

Rostlinné tuky by měly být v rovnováze se živočišnými. Doporučuje se jíst ořechy i některé škroby, především z rýže či batátů. Rostlinné oleje je dobré nahradit tuky, jako je například přepuštěné máslo, vepřové sádlo, olivový či kokosový olej. Podstatné je ohlídat si poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Platí zde pravidlo, že poměr omega-6 by neměl zásadně převyšovat omega-3, dále platí zákaz rafinovaného cukru, obilovin, luštěnin.

Paleo strava nemusí vyhovovat každému
Paleo strava nemusí vyhovovat každému – Zdroj: Shutterstock.com

Potenciální nežádoucí účinky

Tak jako vše má své klady a zápory, nejinak je tomu u paleo stravy. I s tímto typem stravování jsou spojena určitá rizika, jako je zvýšená tělesná hmotnost, neboť u této stravy není dáno, kolik je možné čeho sníst. Stejně tak hrozí i zdravotní komplikace, neboť je zde riziko nedostatku vápníku. Všeobecně se tento styl stravování nedoporučuje osobám s nadváhou a sedavým životním stylem. Rovněž není nejlepší volbou pro sportovce, kteří potřebují dostatek sacharidů.

 

Zdroje:

https://www.zeny.cz/jak-zhubnout/paleo-dieta-pomuze-zhubnout-a-na-co-si-dat-pozor-6576.html

https://paleomarket.cz/pravidla-paleo-diety/

https://zdravi.nutricbistro.cz/paleo-strava

Paleo strava pomůže zhubnout, ale má i své negativní stránky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!