Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kojení na veřejnosti / foto: shutterstock

Kojení na veřejnosti není zakázané, mnohé ale pohoršuje

Právo matky nakojit dítě, respektive nakrmit hladové dítě, nikdo nikomu neupírá. Otázkou je, zda je vhodné kojit dítě na veřejnosti.

Někteří se ostře vyhrazují proti tomu, aby museli být svědky kojení. A pozor, mezi odpůrci veřejného kojení jsou i matky, které samy kojí.

Kojení je jedna z nejpřirozenějších činností na světě, ne všude se to ale hodí

Pokud jdeme s přáteli nebo s obchodními partnery do restaurace na oběd nebo do kavárny na kávu a přímo u stolu začne matka kojit své dítě, můžeme se snažit sebevíc, ale nejspíše uvidíme více, než bychom chtěli. Některé maminky přes svůj hrudník a hlavičku dítěte přehodí plenu, jiné neudělají ani to. Považují to za přirozené a hájí se tím, že když někoho kojení pohoršuje, ať se nekouká. Zní to logicky, ale když začne maminka kojit uprostřed restaurace nebo kavárny, dá pohled stočit jinam jen těžko.

Kojení na veřejnosti má své příznivce i odpůrce
Kojení na veřejnosti má své příznivce i odpůrce – Zdroj: Shutterstock.com

Nikdo neupírá miminům možnost dostat nabaštit, ale s rozmyslem

Kojení jako takové je intimní záležitost maminky a dítěte. Je to přirozené a podporuje to pouto mezi dítkem a maminkou. Je naprosto přirozené a má své výhody. Mimčo může dostat napapat prakticky kdykoliv a kdekoliv. A tady narážíme na kámen úrazu. Některé maminky se tímto řídí až moc doslova. Když potom na stole v restauraci vymění hladovému křiklounovi počůranou (v tom lepším případě) plenku, odhalí prs a začnou dítě krmit, nemusí to být ostatním hostům příjemné.  

A přitom by stačilo tak málo

Maminky chtějí být tolerovány, ale také by mohly být trochu tolerantní ke svému okolí. Většina podniků, které maminky hojně navštěvují, má v zázemí soukromou místnost na kojení. Nebo se ženy mohou posadit zády směrem k ostatním hostům, případně alespoň zakrýt hrudník s miminkem plenou.

Všem maminkám přejeme, ať mají zdravá dítka a článek neberou jako útok, ale jen jako jiný úhel pohledu.

 

Zdroj:

https://www.life24.cz/domov/mam-rad-zeny-i-deti-ale-kojici-matka-v-kavarne-je-uz-vazne-pres-caru-rika-host-prazske-kavarny?surveyId=2624&answerId=2627&do=vote

Kojení na veřejnosti není zakázané, ale mnohé pohoršuje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!