Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Energie / foto: shutterstock

Jak ušetřit čas a energii? Neřešit názory druhých, vyhnout se prokrastinaci i věčnému stěžování

Čas a energie – dvě věci, kterých bychom si měli vážit a nakládat s nimi tak, abychom nelitovali. Bohužel si v našem životě udržujeme několik požíračů obou cenností a poté si stěžujeme, že něco nestíháme. Pojďme je poznat a odstranit.

Na názorech ostatních nezáleží

Mezi významné požírače naší energie a ve výsledku také času patří sledování toho, co si myslí druzí. Žijeme ve světě, kdy názory ostatních jsou důležitější než naše vlastní myšlenky, kterým nepřikládáme tolik pozornosti. Pokud si však pořád dokola budeme pokládat otázku, co by na to řekli jiní, nikdy se nedočkáme nejen vlastního uznání, ale ani uznání právě těch, na kterých nám nyní paradoxně více záleží.

Andělské i ďábelské názory
Andělské i ďábelské názory – Zdroj: Shutterstock.com

Stěžování? Ne, jen nepřevzatá odpovědnost

Neustálé stížnosti jsou dalším požíračem naší energie. Lidé mají tendenci házet všechno na ostatní, ale neuvědomují si zásadní věc – právě oni sami jsou strůjcem svého života, osudu, budoucnosti (je na vás, jak si to pojmenujete či nazvete).

Pakliže si tento nekomfortní fakt nepřiznáme a opravdu si nepřipustíme, že za všechno v našem životě si od jistého momentu můžeme jen my sami, nebudeme se moct posunout kupředu a stále budeme trávit až příliš mnoho času stížnostmi a vymlouváním se.

Prokrastinace, jméno mé

Neboli chorobné odkládání povinností. Další požírač energie i času. Neustálé odsouvání úkolů na později v nás však budí značnou porci nespokojenosti, navíc to prodlužuje náš připravený seznam, který pak doprovází pozdní termíny a nespokojenost i na straně druhých (třeba i našich klientů).

Prokrastinace začíná už ve školním věku
Prokrastinace začíná už ve školním věku – Zdroj: Shutterstock.com

Žádné stanovené cíle a priority

Zejména pokud toho máte mnoho, je klíčové a důležité stanovit si cíle a poté prioritní akční kroky vedoucí k dosažení oněch cílů. Pokud není striktně stanovený směr, nevíte, kam jdete nebo kam máte dojít. Dochází k obírání nejen energie, ale také času. Dvou nejdůležitějších komodit, se kterými dnes a denně manipulujeme.

 

Zdroj: 

https://svetbohatych.com/6-pozieracov-energie-ktorych-by-si-sa-mal-rychlo-zbavit/

Jak ušetřit čas a energii? Neřešit názory druhých, vyhnout se prokrastinaci i věčnému stěžování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!