Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracovní kolektiv / foto: shutterstock

Psychologické triky, které vám usnadní jednání s lidmi – kopírování postojů, oslovování jmény i dostatek trpělivosti

Na pracovišti či v soukromém životě nám vždy nemusí jít jednání s druhými tak, jak bychom si představovali. Nechte se proto inspirovat některými psychologickými triky, které jsou snadné a fungují.

Kopírování postoje druhého

Jedním ze snadných způsobů, jak si usnadnit jednání s druhým člověkem, je psychologická technika kopírování postoje. Má váš protějšek při sezení nohu přes nohu nebo třeba překřížené ruce? Udělejte to samé a vaše komunikace bude hned probíhat v harmoničtějším tónu. Stejnou řečí těla totiž v druhém člověku vzbudíte pocit důvěry a bude mít pocit, že jste tzv. na stejné lodi. Pokud totiž s někým nesouhlasíme, automaticky volíme zcela protikladný postoj.

Řeč těla napoví mnohé
Řeč těla napoví mnohé – Zdroj: Shutterstock.com

Konfrontaci usnadňuje blízkost

Čeká vás s někým na pracovní poradě nepříjemná konfrontace? Pokud se bojíte ostrých slov svého šéfa, posaďte se paradoxně k němu co nejblíže, ideálně vedle něj. Velká vzdálenost od něj mu totiž dodává více odvahy během jednání. Pokud se někdo nachází v naší těsné blízkosti, daleko hůře se nám nad ním uplatňuje pocit moci a jsme méně agresivní. Blízkost je zkrátka blízkost.

Oslovujte lidi jmény

Pokud jste například v novém zaměstnání, ať už v pozici šéfa či podřízeného, nejsnadnější způsob, jak si druhé lidi získat, je oslovovat je jmény. Dejte si proto na tom záležet a snažte se jejich jména zapamatovat co nejrychleji. Na druhé totiž působí velmi nesympaticky, pokud jste v nové práci a neustále nevíte, jak se kdo jmenuje. Lidé rádi slyší své jméno a lichotí jim, když si je někdo hned zapamatuje. Oslovení používejte co nejčastěji a hlavně vždy, když po nich něco chcete, začněte větu jejich jménem.

Oslovování jmény prolomí ledy
Oslovování jmény prolomí ledy – Zdroj: Shutterstock.com

Získání celé odpovědi nemusí být zase tak těžké

I tento tip by vám mohl na pracovišti či doma významně usnadnit komunikaci. Stává se vám, že se na něco někoho zeptáte a on vám odpoví jen částečně? Pokud chcete, aby vám toho řekl více, stačí s ním udržovat stále oční kontakt a být zticha. Člověk na druhé straně by měl díky tomuto vašemu psychologickému triku v mluvení dále pokračovat.

 

Zdroj:

https://twogentlemen.cz/7613/30-psychologickych-triku-ktere-pouzivaji-uspesni/

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/kariera-obliba-triky-lidska-povaha-vztahy-osobni-rust-rady-psycholog-jan-urban.A191009_153710_viteze_sov

 

 

 

 

 

Psychologické triky, které vám usnadní jednání s lidmi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!