Kde se dají sehnat jedlé kaštany?
Jedlé kaštany rostou na kaštanovníku setém, který pochází z Jižní Evropy, Severní Afriky a západní Asie, kde vytváří celé lesní porosty. Můžeme na něj narazit i u nás, ale pouze velmi zřídka v lese či v sadu. Klasické kaštany, kterých je na podzim na zemi všude dost až o ně zakopáváme, pocházejí z jírovce maďalu neboli kaštanu koňského. Bohužel pro člověka tyto kaštany jedlé nejsou a mohly by nám svojí toxicitou způsobit velké zdravotní obtíže. Tyto kaštany konzumuje pouze divoká zvěř, která je má v oblibě a má pro ně uzpůsobeno trávení. Pokud si tedy chcete pro sebe sehnat jedlé kaštany, spíše než v přírodě na ně můžete narazit v obchodech či na trzích.
Jak rozpoznat jedlé kaštany od těch nejedlých?
Pokud by vás zajímalo, jak se vlastně jedlý kaštan pozná od toho nejedlého, není to nic složitého. Jedlý kaštan má vnější obal hnědý s dlouhými štětinami a uvnitř najdete 2–3 malá zploštělá semena, která jsou vhodná ke konzumaci. Nejedlý kaštan z jírovce maďalu má zelený obal s krátkými širokými hroty a uvnitř obsahuje pouze jedno kulaté semeno. Stromy lze od sebe také lehce rozeznat i podle listů, kdy list jírovce má široké listy ve tvaru dlaně a jedlý kaštanovník má jednoduché protáhlé listy.
Co všechno kaštany obsahují?
Jedlé kaštany mají mnoho výživných látek, jako jsou vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin i komplexních sacharidů, které dodávají energii a zasytí. Mají také nízký obsah tuku a kalorií, čímž jsou vhodné pro štíhlou linii. V kaštanech najdete například vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, selen, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou nebo vitaminy A, E a C. Díky vysokému obsahu vlákniny kaštany podporují trávení a snižují hladinu cholesterolu.
Ideální do nákypu, kaše i zmrzliny
Jemná sladká chuť jedlých kaštanů připomíná brambory nebo ořechy. Zajisté vás nadchne, že je můžete připravit různými způsoby, například pečením, vařením, dušením nebo smažením. Nejznámější je pečení na ohni nebo v troubě. Před pečením je třeba kaštany nařezat na kříž nebo je propíchnout vidličkou, aby se uvolnila pára a nepraskly. Pečou se asi 15 až 20 minut na střední teplotě. Po upečení se oloupou a mohou se jíst samotné nebo s máslem, solí, medem nebo skořicí. Pečené kaštany mají sladkou a oříškovou chuť a jsou ideální jako svačina nebo dezert.
Další možností je vaření jedlých kaštanů ve vodě nebo v mléce. Takto upravené kaštany jsou měkčí a vláčnější. Vaří se asi 30 minut a poté se také oloupou. Mohou se použít jako příloha k masu nebo zelenině, vhodné jsou i jako surovina pro různé pokrmy. Například z vařených kaštanů se dá udělat krémová polévka, nákyp, kaše, knedlíky, koláč nebo zmrzlina.
Dušené kaštany se hodí do salátů, rizota nebo těstovin. Smažené kaštany se obalují v mouce nebo strouhance a servírují se s medem nebo džemem. Jedlé kaštany jsou také součástí některých tradičních receptů, jako je francouzský marron glacé, italský mont blanc nebo turecký kestane şekeri.
Zdroj:
https://www.ferpotravina.cz/clanky/jak-poznat-jedle-kastany-od-konskych
https://www.culinabotanica.cz/herbar/kastanovni-sety-69zzg-ns6t9-f93la
https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jedle-kastany-v-kuchyni/
Jedlé kaštany: Vynikající zdroj energie a chuti pro podzimní dny
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!