Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lékařský zákrok / foto: shutterstock

Dispečerka záchranné zdravotní služby míří před soud

Nesprávně vyhodnotila situaci a stav pacientky a neposlala na místo sanitku. Za to čelí obvinění z neposkytnutí pomoci a míří před soud. Hrozí jí zákaz činnosti a až tříleté vězení. Bohužel i takové případy se dějí.

Operátor tísňové linky musí správně vyhodnotit situaci

Pokud je nám, nebo někomu z našich blízkých zle, upínáme se na záchrannou službu. Vytočíme 155 a věříme, že se nám dostane pomoci. Ve valné většině případů se tak i stane. Existují ovšem bohužel i případy, jako u výše jmenované dispečerky, že je zdravotní stav postiženého vyhodnocen nesprávně. Konkrétně v tomto případě se nejspíše jedná o pochybení, vzhledem k tomu, že dispečerka nereagovala správně ani na třetí zavolání na tísňovou linku se žádostí o rychlou zdravotní pomoc. Na vině ale vždy nemusí být dispečer záchranky.

Operátorka na telefonu
Operátorka na telefonu – Zdroj: Shutterstock.com

Někteří lidé zneužívají linku záchranné služby

Když opomeneme nesmyslná volání na tísňovou linku se zvráceným humorem, jsou tu ještě volání, kdy se volající domáhá neodkladné zdravotní pomoci, aniž by to jeho aktuální zdravotní stav vyžadoval. Volat si záchranku uprostřed noci, protože mě už čtyři dny bolí záda a nebyl čas si přes den během týdne dojít k lékaři, asi není vhodné. Teplota 39 °C bez dalších vážnějších příznaků také není důvod k tomu, abychom sáhli po telefonu a vytočili 155. Věřte tomu, nebo ne, ale i s tímto si někteří pacienti volají na záchranku a dožadují se toho, aby přijel lékař.

V případě infarktu je RZZ nezbytná
V případě infarktu je RZZ nezbytná – Zdroj: Shutterstock.com

Volejte linku 155, pokud to situace vyžaduje

Když to není urgentní, navštivte svého obvodního lékaře nebo zdravotní středisko sami.

Pokud se již dostanete do situace, která si vyžaduje rychlý zásah zdravotníků záchranné služby, zachovejte klid a nepanikařte. Odpovídejte na dotazy dispečera a snažte se jednoduše, ale věcně popsat zdravotní stav pacienta. Nezapomeňte říci své jméno a kde se nacházíte.

Operátoři linky 155 situaci vyhodnotí a v případě potřeby k vám vyšlou sanitu s lékařem. Pokud to stav pacienta vyžaduje, navedou vás k první pomoci u postiženého.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-dispecerka-zachranky-neposlala-sanitku-k-zene-s-bolestmi-zad-hrozi-ji-3-roky-vezeni-40446927

 

 

Dispečerka záchranné zdravotní míří před soud

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!