Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brečící dítě / foto: shutterstock

Když budeš zlobit, dostaneš na zadek – varování, které již bude brzy minulostí

Ministerstvo spravedlnosti chystá v rámci novely zákona zakázat jakékoliv tělesné trestání dětí.

Zákon se napíše, uvede v platnost, ale při jeho porušení rodičům nebudou hrozit žádné sankce a tresty, tedy za předpokladu, že tělesným trestem dítě nezraní.

Žádný tělesný trest již nebude z hlediska legislativy přiměřený a přijatelný

Legislativní úprava přichází na popud Evropského výboru pro sociální práva, Výboru OSN pro práva dítěte a také z toho důvodu, že Česká republika patří k posledním zemím Evropské unie, která toto uzákonění ještě nemá. Doposud se dal zákon vykládat tak, že přiměřený tělesný trest je přípustný.

Nová textace zákonu by měla být takto : „Výchovné prostředky lze použít pouze v podobě a míře, která je přiměřená okolnostem, neohrožuje zdraví dítěte ani jeho rozvoj a nedotýká se lidské důstojnosti dítěte. Platí, že lidské důstojnosti dítěte se dotýká tělesné trestání, působení duševního strádání a jiná ponižující opatření.“ Jedná se o paragraf 884 občanského zákoníku a právě poslední věta je ve zmiňovaném zákonu nová.

Tělesné tresty nebudou přípustné
Tělesné tresty nebudou přípustné – Zdroj: Shutterstock.com

Tělesné tresty mnoho rodičů stále používá

Výchovný pohlavek je v řadě rodin něco, co se bere jako samozřejmost, Neznamená to ovšem, že by v těchto rodinách rodiče své děti nemilovali a nechtěli pro ně jen to nejlepší. Z pohledu dnešní doby je to ovšem nepřípustné, pro děti ponižující a může to přinést dětem trauma s přesahem až do dospělosti. Takto na výchovný pohlavek nebo plácnutí jedné na zadeček nahlíží novela zákona. Jak se na dané téma dívají jednotlivci z řad rodičů, je zřejmě věc druhá.

Dopřejme dětem být dětmi

Nikdo rozhodně neříká, že by se děti měly ,, řezat “ hlava nehlava za každou hloupost. Neříkáme ale ani to, že když dítě neposlechne a ještě si dupne nožkou, že jim máme ustupovat. Chovejme se k dětem tak, jak nám velí zdravý rozum. Respektujme děti, milujme je a dejme jim do života takový základ, aby z nich vyrostli slušní lidé, kteří se budou perfektně starat o své vlastní děti.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ministerstvo-chce-zakazat-telesne-tresty-deti-40447943

 

 

 

 

Když budeš zlobit, dostaneš na zadek – varování, které již bude brzy minulostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!