Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
domácí mazlíčci ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Čechy vyděsil možný zákaz chovu domácích mazlíčků

V médiích se objevili zprávy o tom, že Evropská komise chystá přísná opatření týkající se chovu domácích mazlíčků.

Evropská komise však žádná omezení vypracovaná nemá, pouze se zavázala, že zahájí studii možného vzniku celoevropského seznamu zvířat možných chovat doma. Zahájením studie vyhoví tlaku ochranářských aktivistů.

Brusel vzkazuje, nelekejte se, žádný seznam neexistuje

Podle europoslance Tomáše Zdechovského jde čistě o tlak na EK od ekologistických aktivistů. EK se může přiklonit k zahájení studií a projednávání možných dopadů při vytvoření požadovaného seznamu povolených zvířat, nicméně sám vidí tento tlak aktivistů jako zcela kontraproduktivní. Stejného názoru je i europoslankyně Veronika Vrecionová.

Budeme moci dál chovat křečka?
Budeme moci dál chovat křečka? – Zdroj: Shutterstock.com

Článek o omezení chovu zvířat vyvolal paniku a kritiku

Vlna nevole se rozpoutala nad článkem, který oznamoval zahájení studie o omezení chovu zvířat. Mnoho lidí začalo ihned s kritikou EK a jejích nařízení. To ovšem není žádná novinka, že se mnoho nařízení EK směřující na naší domovinu lidem nelíbí.

Ze zmiňovaného článku se dalo odvodit, že pokud by EK uvedla v platnost celoevropský seznam povolených zvířat k chovu doma, který počítá maximálně s třiceti druhy, chov domácích mazlíčků by lidově řečeno, vzal za své.

Jak ale již bylo řečeno, Evropská komise se pouze zavázala, že zahájí studii týkající se návrhů podávaných nátlakově ekologickými aktivisty.

Co s případnými zakázanými druhy?

Pokud by se naplnily ty nejčernější scénáře a vznikl jakýsi pozitivní seznam povolených zvířat pro domácí chov, co by bylo s těmi zvířaty, která na seznamu nebudou? Ekologičtí aktivisté chtějí chránit zvířata, ale uvědomují si, že zvíře, které by na seznamu nebylo, by měl dosavadní chovatel v domácnosti nelegálně a jedinou legislativně správnou akcí by bylo toto zvíře utratit? Co s ním jiného?

Křeček, činčila, hroznýš, a další zvířata, která teď běžně chováme doma jako domácí mazlíčky, bychom už doma mít nesměli. Takže, abychom neporušovali zákon, museli bychom je asi dát utratit. Nebo by se na ně zřídily speciální chovatelské stanice? Každopádně, samotným zvířatům by to neprospělo. A tady se dostáváme k otázce – jsou ekologičtí aktivisté aktivní skutečně tam, kde je to potřeba? Nebo je to spíše na škodu?

 

Zdroj:

https://cnn.iprima.cz/diktat-z-eu-reagovali-cesi-na-zakaz-mazlicku-navrh-neexistuje-vzkazala-evropska-komise-415840

 

 

Čechy vyděsil možný zákaz chovu domácích mazlíčků

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!