Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidové kroje / foto: shutterstock

Svatba v máji, do roka máry aneb poznejte známé i méně známé svatební pověry

O svatbách se traduje mnoho pověr. Tou nejznámější je, že ta květnová znamená smůlu. Proč tomu tak ale je? A jaké další pověry o svatbách existují?

Proč se dřív nedělaly květnové svatby?

Většina pověr vznikla v novověku. Stejně je na tom ta o květnové svatbě. Dřív ovšem měla své opodstatnění – většinou žena hned po svatbě otěhotněla, což znamenalo, že v pokročilém těhotenství musela pracovat na poli. Pokud nepotratila, dítě přišlo na svět v únoru, tedy v nejkrutější zimě, kdy zároveň zbývalo jen velmi málo zásob. Mnoho žen i dětí proto umíralo.

Už méně lidí ale ví, že ani listopadová svatba podle pověr nepřináší štěstí. Hovoří o tom pořekadlo „V listopadu za ohradu“, které znamená, že manželství dlouho nevydrží. Naopak nejšťastnějším měsícem by mělo být září. O něco méně vhodný je, alespoň dle našich předků, pro svatby říjen – láska manželům sice vydrží, ale blahobytu se nedočkají.

Pokud si chcete štěstí v manželství pojistit, naplánujte svatbu na období od novoluní do úplňku, tedy v době, kdy měsíc dorůstá. Symbolizuje totiž rostoucí lásku, rodinu a bohatství.

Svatebčané
Svatebčané – Zdroj: Shutterstock.com

A co šaty?

Je známé, že nevěsta by na sobě v den svatby měla mít něco nového (symbol nového začátku), něco starého (zachování rodinné tradice), něco půjčeného (bude si brát k srdci i rady druhých) a něco modrého (symbol věrnosti). Modré či fialové by ale neměly být šaty, protože by mohly být předzvěstí modřin. Šaty by si nevěsta neměla šít sama, zašila by si štěstí. Jedna pověra rovněž praví, že by si nevěsta pod šaty měla dát zrnko cukru a drobeček chleba, aby byla ona „hlavou rodiny“ a manželství bylo bohaté. Pozor na perly, které symbolizují prolité slzy.

Pověr nebyl ušetřený ani ženich – pokud si vezme místo kravaty motýlka, mohl by nevěstě uletět. V kapsách by měl mít během obřadu několik bankovek, aby do manželství přinesl blahobyt. Nevěsty by si měly dát pozor, pokud jim totiž během obřadu šlápne na nohu, bude v rodině vládnout on.

 

Zdroj:

https://svatba.cz/blog/organizace-koordinace-svatby/svatebni-povery

https://www.svetsvateb.cz/2023/03/623191-svatba-v-kvetnu-prokleti-nebo-povera/

Svatba v máji, do roka máry aneb poznejte známé i méně známé svatební pověry

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!