Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
zdravé spaní / foto: shutterstock

Odpolední šlofík jako klíč ke snadnému dodání energie během dne

Co takhle si dát odpoledne šlofíka? Krátký odpolední spánek neboli power nap má spoustu přínosů pro naši výkonnost, soustředění a energii během dne. Důležité je ovšem hlídat si jeho správnou délku a vhodné načasování.

Co je to power nap?

Power nap je krátký spánek, který obvykle trvá 10 až 20 minut. Jeho cílem je zvýšit si pozornost, energii a náladu. Power nap je užitečný zejména pro lidi, kteří mají problémy s kvalitou spánku nebo trpí ospalostí během dne. Od běžného spánku se však power nap liší tím, že se člověk probudí dříve, než vstoupí do hluboké fáze spánku. Tím se zabrání tzv. spánkové inercii, což je pocit zmatku a ospalosti po probuzení. Spánková inercie může trvat až 30 minut a paradoxně snižovat výkonnost a náladu.

Vyrovnaný spánek
Vyrovnaný spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké benefity má odpolední spánek?

Power nap má mnoho benefitů pro zdraví, celkovou pohodu a výkonnost během dne. Například může snižovat stres, podporuje imunitní systém, zlepšuje metabolismus a má schopnost snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky. Power nap také může pomoci zvyšovat emoční inteligenci, empatii a sociální dovednosti, protože když jste odpočatí, jste přirozeně milí a díky dostatku energie vás zajímají i druzí lidé. Power nap také pomáhá zlepšit paměť, kreativitu a rozhodování. Je proto vhodný třeba při učení nebo před dlouhou cestou autem.

Cestujte maximálně odpočatí
Cestujte maximálně odpočatí – Zdroj: Shutterstock.com

Kdy je ta nejvhodnější doba?

Power nap se doporučuje provádět v klidném a tmavém prostředí, ideálně v odpoledních hodinách, kdy je přirozená úroveň spánkovosti nejvyšší. Power nap by neměl být delší než 30 minut, jinak by mohl narušit noční spánek. Také by neměl být prováděn příliš pozdě, aby neovlivnil usínání v noci. Ideální čas pro power nap závisí na vašich individuálních preferencích a potřebách. Obecně však platí, že by měl být prováděn mezi 13:00 a 15:00 hodinou, kdy je biologický rytmus nejvíce nakloněn spánku. Power nap by také měl být synchronizován s fázemi spánku, které trvají přibližně 90 minut. Například pokud usnete ve 14:00, je vhodné se probudit ve 14:20 nebo ve 14:50, abyste se vyhnuli probuzení uprostřed hluboké fáze spánku. K tomu vám může pomoci budík.

Power nap je efektivní způsob, jak si doplnit energii a zlepšit svou produktivitu a náladu. Pokud máte pocit, že potřebujete odpočinek během dne, zkuste si dát power nap a sami uvidíte rozdíl.

 

Zdroj:

https://esquire.cz/lifestyle/kratky-spanek-hodne-energie-jak-si-osvojit-power-nap/

Odpolední šlofík jako klíč ke snadnému dodání energie během dne

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!