Rajčata
Rajčata milují teplo a světlo. Pokud je dáte do lednice, ztratí svou chuť, charakteristické aroma, změní texturu a změknou. Rajčata by proto měla být skladována ideálně při pokojové teplotě, nejlépe na suchém a tmavším místě. Vhodná je pro ně spíž nebo čestné místo na kuchyňské lince.
Banány
Banány jsou logicky zvyklé na tropické teploty, protože rostou ve velmi horkém a vlhkém prostředí. Když je dáte do lednice, je to pro ně velice nepřirozené prostředí. V lednici zpomalíte jejich zrání a způsobíte tím, že se jejich slupka zbarví do hněda. Banány by měly být skladovány při pokojové teplotě a nejlépe odděleně od jiného ovoce. To je proto, že banány vydávají ethylen, plyn, který urychluje zrání ostatních plodů.
Brambory
Brambory do lednice také nepatří. Pokud je dáte do lednice, kde je teplota kolem 4 °C, spustí se v nich chemický proces, při kterém se škrob mění na cukr. To způsobí, že brambory budou sladké a tmavé po uvaření. Navíc se v nich začnou tvořit solaniny, což jsou jedovaté látky, které mohou způsobit zažívací potíže, nebo dokonce otravu. Ideální teplota pro jejich uchování je mezi 7 a 10 °C. Brambory by měly být uloženy v suchém a tmavém prostoru, například v košíku nebo bedně.
Med
Med je přírodní sladidlo s přirozenou dlouhou trvanlivostí. Není proto potřeba jeho trvanlivost prodlužovat uměle v lednici. Když med dáte do lednice, pod vlivem nízkých teplot ztuhne a zkrystalizuje. Pro uchování medu je proto daleko lepší, když je skladován při pokojové teplotě a nejlépe v uzavřené nádobě.
Chléb
Chléb se v domácnostech většinou konzumuje každý den, a tak jde rychle na odbyt. Pokud ho dáte do lednice, zbytečně ho vysušíte a ztratí svou čerstvost. Takže je rychleji tvrdý a ztrácí svoji chuť. Chléb by měl být skladován při pokojové teplotě, nejlépe v papírovém sáčku nebo ve speciálním chlebníku. Pokud potřebujete chléb skladovat delší dobu, je lepší volbou ho zamrazit.
Česnek a cibule
Česnek a cibule jsou výrazné potraviny, které jídlům dodávají vůni a chuť. Mají navíc svoji přirozenou vlhkostní bariéru, která je udržuje čerstvé. Pokud je však dáte do lednice, ztratí svou intenzitu, a česnek může dokonce začít klíčit nebo plesnivět. Tyto potraviny proto skladujte při pokojové teplotě, nejlépe v suchém a vzdušném prostoru.
Zdroj:
Vyvarujte se častých chyb – rajčata, banány, brambory, česnek a mnoho dalších potravin do lednice nepatří
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!