Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ženská obřízka / foto: shutterstock

Ženská obřízka – mrzačení žen se děje i v dnešní moderní době

Ve většině zemí světa, je ženská obřízka nelegální, přesto je však prováděna.

Spolu s migrací se toto mrzačení ženských genitálií dostalo i do Evropy, ač je to záležitost spíše Afriky a oblasti Blízkého východu. Společenský a náboženský zájem v Gambii v posledních měsících chce, navzdory moderní době a odpůrcům, ženskou obřízku učinit opět legální.

Africké ženy a jejich často bolestivý osud
Africké ženy a jejich často bolestivý osud – Zdroj: Shutterstock.com

Co je to vlastně ženská obřízka

Ženská obřízka v jakékoliv formě nemá žádné lékařské opodstatnění. Není relevantní důvod ji na ženě provést, je to jen tradice, náboženský vliv a záruka takzvané čistoty ženy. Čistoty v tom slova smyslu, že je nedotčená a připravená pro muže.

Pravda je bohužel taková, že při nejtěžší formě obřízky, které se říká faraonská obřízka, se ženě genitálie zmrzačí natolik, že sexuální styk je neskutečně bolestivý a o prožitku z milostného aktu nemůže být ani řeč. Porod dítěte je potom kolikrát i život ohrožující. U zmiňované obřízky dojde k odstranění klitorisu, malých i velkých stydkých pysků a rána se zašívá. Zašije se tak, že zůstane jen nepatrný otvor na odchod moči a menstruační krve. Obřízka se většinou provádí na velmi mladých dívkách, leckdy to jsou ještě děti, nejčastěji mezi pátým a čtrnáctým rokem, ale není výjimkou, že obřízku provedou i na ženě dospělé. Samotný zákrok, pokud toto mrzačení lze takto pojmenovat, provádějí většinou jakési porodní báby. Bez jakékoliv anestezie, bez chirurgických nástrojů, nejčastěji žiletkou a v absolutně  nevyhovujících podmínkách, které mají k antiseptickému prostředí hodně daleko. Kromě neskutečné bolesti tak reálně hrozí infekce, sepse a mnoho nešťastnic zemře na otravu organismu. Ženy, které infekce přežijí, trpí celý život na záněty, mají potíže s močením i s menstruací a samotná svatební noc je pro ně procházka peklem. O svatební noci je pochva ženě naříznuta, aby mohl být samotný sexuální styk proveden. Bolest, která potom samotný sexuální styk provází, je neskutečná, o vzrušení ženy pak nemůže být ani řeč.

Africké ženy bývají často nuceny zákrok podstoupit
Africké ženy bývají často nuceny zákrok podstoupit – Zdroj: Shutterstock.com

V Gambii chtějí obřízku (infibulaci) zlegalizovat

V roce 2015 byla ženská obřízka zakázána ve všech formách. Po osmi letech duchovní a někteří místní politici tlačí na vládu, aby se toto kruté mrzačení ženských pohlavních orgánů stalo opět legální. Navzdory zákazu jsou ženy obřízce podrobovány a jedná se téměř o tři čtvrtiny žen.

Tradice, náboženství, generacemi zažité praktiky – to vše teď může Gambii zařadit mezi země, která navzdory osvětě půjde krok zpět. Ač můžeme doufat, že zákonodárci tento rituál zasvěcování ženy do života nechají mimo zákon, situace bohužel naznačuje, že pravděpodobně k dekriminalizaci obřízky dojde.

 

Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3609271-legalni-je-jen-v-peti-zemich-presto-zenska-obrizka-rocne-zabije-desitky-tisic-zen

 

Ženská obřízka – mrzačení žen se děje i v dnešní moderní době

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!