Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Špicberky / foto: Marcin Kadziolka / Shutterstock.com

Špicberské úložiště semen uchovává miliony vzorků. Pro případ apokalypsy

19. června 2006 začala na úbočí hory ve Špicberkách vyrůstat pozoruhodná stavba. Podzemní labyrint odolá jakékoliv přírodní katastrofě, pandemii i jadernému výbuchu. Co v něm najdeme? Semínka rostlin.

Místo nebylo vybráno náhodně – leží na norském souostroví Svalbard v Severním ledovém oceánu v oblasti, kde nehrozí ani sopečná činnost, ani tornáda či hurikány. Do samotného úložiště se vchází přes pět zabezpečených dveří. Za těmi posledními vládne teplota -18 °C, což je pro uchovávání semen ideální. Nezmrznou, ale ani nezačnou klíčit. Sbírka se dvakrát ročně aktualizuje, přidávají se nově vyšlechtěné odrůdy a vyměňují se poškozená semínka. Jedná se o ty nejkvalitnější a zcela přírodní exempláře, geneticky upravené plodiny sem mají vstup zakázán. Semínka jsou roztříděná do speciálních boxů podle zemí.

Špicberky mají svá tajemství
Špicberky mají svá tajemství – Zdroj: Shutterstock.com

Semínka pro přežití lidstva

A proč to všechno? Špicberské úložiště semen si dává za cíl uchovat všechny vzorky rostlin pro případ globální nebo regionální krize, ale i pro budoucí generace. Ačkoliv je na světě celkem asi 1700 genových bank potravinářských plodin, mnohé z nich se nachází na místech ohrožených válečným konfliktem nebo  klimatem. V současné době je také mnoho rostlinných druhů ohroženo suchem, novými chorobami a škůdci.

Mezi exempláři samozřejmě nechybí ani semínka přivezená z České republiky. Naše země sem přispěla například hrachem setým, brukví stínovitou, bobem obecným, pšenicí, ječmenem a ovsem. Jedná se o odrůdy, které mají ryze český původ.

Sbírka semen a semínek
Sbírka semen a semínek – Zdroj: Shutterstock.com

Budoucnost s otazníkem

Do úložiště se vejde celkem 2,25 miliardy semen a při zachování podmínek zde bez problémů přežijí stovky let. V posledních letech ale i tato stavba čelí problémům souvisejícím s globálním oteplováním. Zdejší permafrost taje, mrazy jsou slabší a naopak deště vydatnější, což vede k sesuvům půdy a záplavám. Otázkou tak je, zda se podaří vhodné podmínky pro skladování udržet.

 

Zdroj:

https://dvojka.rozhlas.cz/semenna-banka-spicberky-kryt-proti-konci-sveta-uchovava-miliardy-semen-8666958

https://www.denik.cz/veda-a-technika/trezor-semen-spicberky.html

Špicberské uložiště semen uchovává miliony vzorků. Pro případ apokalypsy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!