Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Očkování / foto: shutterstock

Očkování způsobuje autismus – podvodná studie má i dnes mnoho zastánců

Otázka, která stojí před každým novopečeným rodičem – očkovat, nebo neočkovat? Odpůrců očkování v současné době přibývá, bohužel se argumenty mnoha z nich opírají o podvrh.

Když v roce 1998 zveřejnil britský lékař Andrew Wakefield výsledky svého výzkumu, odstartoval tím lavinu, jejíž důsledky trvají dodnes. Došel totiž k závěru, že MMR vakcíny, které se podávají malým dětem proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, způsobují zánět střev a nevratné poškození mozku ve formě autismu. Poprask, který tím vyvolal, byl enormní. Studie plnila titulní stránky novin, vyděšení rodiče odmítali nechávat své děti očkovat. Nic na tom nezměnil ani fakt, že studie byla značně zmanipulovaná. Senzaci už nebylo možné zastavit.

Autistické chování spojené s očkováním
Autistické chování spojené s očkováním – Zdroj: Shutterstock.com

Ukázalo se, že data zfalšoval

Už po krátké době přitom začali vědečtí kolegové Wakefieldovy výsledky zpochybňovat. Prvním problémem byl jen velmi malý vzorek, se kterým pracoval, zkoumal totiž jen 12 dětí. Navíc byl výzkum financovaný advokáty, kteří v té době zastupovali rodiče v soudních sporech proti výrobcům vakcín. Studie byla opakovaně označená za podvrh.

Další studie Wakefieldovy závěry popřely

Během následujících let bylo provedeno hned několik podobných studií, ovšem už s větším počtem dětí a bez střetu zájmů. Zkoumaly se nejen vakcíny samotné, ale i jejich jednotlivé ingredience. Jedna z největších a nejnovějších studií sledovala přes 650 tisíc dětí narozených během 11 let, z nichž 95 % bylo očkováno. Autismus se projevil u 1 % ze všech dětí, avšak stejným poměrem mezi očkovanými i neočkovanými dětmi.

Očkování chrání malé děti proti závažnému onemocnění
Očkování chrání malé děti proti závažnému onemocnění – Zdroj: Shutterstock.com

Wakefield připravoval vlastní vakcínu

Wakefield ve svých studiích a rozhovorech s médii kritizoval především to, že MMR vakcína je kombinovaná. A investigativní novinář Brian Deer později odhalil proč. Zjistil, že si v roce 1997 Wakefield podal patentovou přihlášku na vlastní vakcínu proti spalničkám. Taková přihláška zaručuje podavateli zisk z prodeje, připravoval si tedy půdu pro vlastní zisk.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/technet/veda/podvod-ockovani-zpusobuje-autismus-studie-andrew-wakefield-mmr.A190226_121716_veda_pka

Očkování způsobuje autismus – podvodná studie má i dnes mnoho zastánců

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!