Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Drogy a závislost / foto: shutterstock

Se závislostí na drogách možná zatočí vakcína

Užívání návykových látek je staré jako lidstvo samo. Existuje celá řada drog s různými účinky, jedno mají ale společné – závislost na nich ničí zdraví a rozvrací vztahy. Možná s ní ale bude možné bojovat pomocí vakcíny.

Vakcína Calixcoca

Brazilští vědci přišli s průlomovým výzkumem. Představili první vakcínu, která je určená k léčbě závislosti na kokainu a cracku. Nese název Calixcoca a výsledky testů na laboratorních zvířatech vypadají více než slibně. Podle všeho v organismu spouští imunitní odpověď, která vyrobí protilátky proti molekulám kokainu. Po užití drogy tyto molekuly obalí, čímž vzniknou větší útvary, které se kvůli své velikosti nedostanou do mozku. Jednoduše řečeno, vakcína zabraňuje tomu, aby droga účinkovala a vyvolala stavy, kvůli kterým ji lidé berou.

Aplikace vakcíny
Aplikace vakcíny – Zdroj: Shutterstock.com

Na řadě jsou klinické testy

Po úspěšných testech na laboratorních zvířatech čekají vakcínu testy na lidských dobrovolnících. O zájemce, kteří by se chtěli klinické studie účastnit, vědci nemají nouzi. Není divu, Brazílie totiž patří mezi země s nejvyšším počtem drogově závislých lidí.

Výzkumy na zvířatech ukázaly ještě jednu pozoruhodnou věc – vakcína ochránila před účinky drog také jejich nenarozená mláďata. Pokud se předpoklady potvrdí, mohla by být vakcína použita k ochraně dětí narozených drogově závislým matkám.

Vedoucí pracovníci výzkumu věří, že se vakcína stane podpůrnou metodou v boji proti drogovým závislostem. Díky tomu, že vakcína neobsahuje biologické složky, není její produkce tak nákladná a její uskladnění nevyžaduje speciální podmínky.

Projekt vyhrál 500 tisíc euro

Celý výzkum začal už před několika lety. Letos ovšem projekt získal hlavní cenu v soutěži Euro Health Innovation, což vědcům do rozpočtu přineslo 500 tisíc euro (v přepočtu přes 12 milionů korun). Není to však jediný projekt, který se o vakcínu proti drogám pokoušel. Ostatní studie však nepřinesly očekávané výsledky, a tak byly pozastaveny.

 

Zdroj:

https://www.euronews.com/next/2023/10/28/scientists-in-brazil-are-developing-the-first-vaccine-that-could-help-break-cocaine-addict

Se závislostí na drogách možná zatočí vakcína

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!