Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hořčík / foto: shutterstock

Překvapivé projevy nedostatku hořčíku – únava, křeče, nechutenství i vyšší tlak

Hořčík je pro naše tělo jedním z nejdůležitějších minerálů. Podporuje správnou funkci svalů a nervů, přispívá ke snížení míry únavy a podílí se na procesu dělení buněk. Co se s tělem děje, když je ho nedostatek?

Když hladina hořčíku v těle klesne až příliš nízko, má to vážné následky. Hrozí srdeční onemocnění, rozvoj cukrovky 2. typu či osteoporóza. Proto byste nikdy neměli podceňovat těchto 5 příznaků, které vás na nedostatek minerálu upozorní.

Osteoporóza neboli řídnutí kostí
Osteoporóza neboli řídnutí kostí – Zdroj: Shutterstock.com

Křeče a tiky

Pociťujete časté svalové křeče? Zejména ranní křeče lýtek, ale i tiky v obličeji jsou typické pro deficit tohoto důležitého minerálu. Hořčík svalům totiž pomáhá správně relaxovat, navíc ovlivňuje hladinu vápníku, což také přispívá ke svalovým křečím.

Nevolnost

Pokud u vás přetrvávají dlouhodobé stavy nevolnosti, které nemají původ v zažívacích potížích, může to být známka toho, že vám chybí hořčík. Obzvlášť na pozoru byste měli být, pokud vlivem nevolností zvracíte. Dehydratace totiž nedostatek hořčíku ještě zhoršuje.

Vyšší tlak

Poměrně běžný je při nedostatku hořčíku vyšší krevní tlak a nepravidelný srdeční tep. Hořčík pomáhá přesouvat elektrolyty, vápník a draslík do buněk v těle a ty zase působí na srdeční sval a svalové kontrakce pro normální srdeční tep.

Vysoký tlak přináší vážné zdravotní problémy
Vysoký tlak přináší vážné zdravotní problémy – Zdroj: Shutterstock.com

Nechuť

Jedním z nejčastějších příznaků nedostatku hořčíku bývá ztráta chuti k jídlu. I to je velmi nebezpečné, neboť nechuť způsobí omezený příjem potravin a deficit se tedy prohlubuje. Naopak chuť na sladké a čokoládu bývá zvýšená.

Dlouhodobá únava

Příznakem, který se často zaměňuje s jinými problémy, je únava. Pokud ale trvá dlouhodobě a bez zjevné příčiny, je vhodné nechat si zkontrolovat hladinu hořčíku. Nedostatek tohoto minerálu toho samozřejmě může v těle napáchat víc, kupříkladu způsobit lámavost nehtů a vlasů, třes, migrény, citlivost na hlasité zvuky nebo náladovost a podrážděnost. Žádný z těchto příznaků není radno podceňovat.

 

Zdroj:

https://www.masks.cz/jak-se-muze-projevovat/jak-poznat-malo-horciku-nedostatek/

Překvapivé projevy nedostatku hořčíku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!