Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Robot matematik / foto: shutterstock

Matematik Aaron Clauset se zabývá výpočty, které mají odhadnout začátek další světové války či konec civilizace

Zatímco Nostradamus nebo Baba Vanga, známí věštci z minulosti, ke svým předpovědím používali především svou intuici a nadpřirozené schopnosti, matematik a počítačový vědec Aaron Clauset se spoléhá na analytická data a moderní technologie.

Zkoumal 200 let válek

Aaron Clauset je profesorem počítačového vědění a matematiky na univerzitě v Coloradu, šéfredaktorem časopisu Science Advances a jak se zdá, také novodobým věštcem. S pomocí moderních technologií vypočítal, kdy na zemi vypukne další světová válka, která zničí civilizaci. Ke svým výpočtům použil geniální algoritmus, který bral v potaz války v minulosti.

Clauset zkoumal válečné konflikty od roku 1823 až 2003 se zaměřením na intervaly mezi nimi. Tím chtěl identifikovat období, které by se podobalo současnosti, kdy od poslední globální války uplynulo více než 70 let. A zjistil, že takto dlouhá období „míru“ nejsou vůbec ničím neobvyklým. Navzdory proměnám společnosti tak zůstávají statistiky výskytu válek poměrně stabilní.

Máme se bát celosvětového konfliktu?
Máme se bát celosvětového konfliktu? – Zdroj: Shutterstock.com

Současný mír netrvá dlouho

Ve svých výzkumech shromáždil matematik díky projektu nazvanému Correlates of War Project informace o celkem 93 válkách, načež vytvořil počítačové modely, díky kterým dal tyto války do souvislostí. Pozornost věnoval tomu, jak svět vypadal před dlouhým obdobím globálního konfliktu, během něj a po něm. A zjistil, že aby bylo období míru statisticky významné, muselo by trvat nepřetržitě 100 až 140 let. Bohužel, jak ukazuje minulost a statistika, po takových mírových úsecích vždy nastaly další velké války. „Naše“ období míru je tedy ještě poměrně krátké a je pravděpodobné, že se v budoucnosti nevyhneme dalšímu globálnímu střetu.

A jak daleko jsme tedy podle Clauseta od katastrofické války, která zničí civilizaci? Odhad je poměrně široký – velká válka nás podle počítače čeká v rozmezí 383 až 11 489 let s mediánem 1339 let. Sám matematik ale dodává, že taková událost je značně nepředvídatelná.

 

Zdroj:

https://www.dotyk.cz/magazin/aaron-clauset-kdy-bude-valka/

Matematik Aaron Clauset se zabývá vypočty, které mají odhadnout začátek další světové války či konec civilizace

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!