Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Adventní svíčky / foto: shutterstock

Dlouhé zimní večery při svíčkách: Prodlužte dobu hoření správným umístěním, mrazem i solí

Zimní večery bývají dlouhé. Zpříjemněte si je krásnou a voňavou svíčkou. Ale jak to udělat, aby vám nevyhořela během chvíle? Prozradíme triky, jak zpomalit její hoření.

Také je vám líto, že vaše oblíbená, a ne zrovna levná svíčka brzy vyhoří? A přitom tento proces lze zpomalit. Poradíme vám, co dělat, jak zpomalit její hoření. Díky tomu se z ní budete moci těšit delší dobu, a ještě k tomu na tom ušetříte.

Základem je umístění svíčky

Může se to zdát triviální, ale přitom je to zásadní. Je třeba se ujistit, aby svíčka stála na rovném a pevném povrchu. Pokud by stála našikmo, bude hořet nerovnoměrně a kvůli tomu dojde k rychlejšímu vyhoření. Také si dejte pozor na průvan. Opakované zapálení svíčky může totiž poškodit knot, čímž by se poté stal nefunkčním.

Svíčky jako příjemná dekorace
Svíčky jako příjemná dekorace – Zdroj: Shutterstock.com

Nerovnoměrné hoření svíčky

Pokud se vám i tak stane, že svíčka bude hořet nerovnoměrně, tak si můžete pomoc alobalem. Vezměte kus alobalu, přehněte ho na polovinu a poté jím obalte celou svíčku. Vytvořte jí takto kopulku s otvorem pro přístup kyslíku. Pakliže byste svíčku zakryli alobalem celou, tak by vám za chvíli zhasla.

Studená voda se solí

Osvědčeným trikem na prodloužení životnosti svíčky je její ponoření na 1 až 2 hodiny před zapálením do studené osolené vody. Jen si dejte pozor, abyste nenamočili knot. To by pak nemělo požadovaný účinek. Ba naopak.

Zpomalit hoření pomůže mráz

Je jedno, jaký druh svíčky máte, neboť v každé se nachází vosk, který vlivem tepla taje. A právě čím pomaleji bude tát, tím déle vám svíčka vydrží. Jak na to? Docílit toho lze vložením svíčky na pár hodin do mrazáku. Případně ji tam můžete nechat i přes noc. Mráz vosk zpevní, a díky tomu dodá svíčce klidně až trojnásobnou životnost.

Svíčky skvěle doplní vánoční atmosféru
Svíčky skvěle doplní vánoční atmosféru – Zdroj: Shutterstock.com

Prodloužení hoření umístěním do sklenice

Svíčky, které dokáží déle hořet, jsou bez obalu a bez jakéhokoli pouzdra. Zakupte si svíčku, kterou vložíte do sklenice. Připevnit ji můžete pár kapkami horkého vosku. Jakmile bude svíčka pevně usazena ve sklenici, zalijte okolí slunečnicovým olejem. Volte olej pro vysoké teploty. Do oleje přidejte trochu soli, která slouží k pohlcení vlhkosti. Takto upravenou svíčku stačí zapálit. Hořet vydrží i celý den.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-usetrit-za-svicky-20301215.html

https://www.aazdravi.cz/jedna-svicka-muze-horet-cele-dny-bez-prestani-uzasny-figl-prodlouzi-dobu-horeni-desetkrat/

Dlouhé zimní večery při svíčkách: Prodlužte dobu hoření správným umístěním, mrazem i solí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!