Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Studená sprcha po ránu / foto: shutterstock

Sprcha ráno vs. večer aneb kdy vás prohřeje, prokrví a naladí na lepší spánek

Otázka, kdy si dopřát sprchu, zda ráno či večer, může připadat jako malicherná. Ale věřte, že jakou dobu zvolíte pro svou očistu, může mít podstatný vliv. Jaký je v tom rozdíl?

Pro řadu lidí je ranní sprcha nedílnou součástí každodenní rutiny. Zkrátka si nedokážou představit vyjít z domu, aniž by si ráno nedali sprchu. Dilema, zda je lepší ranní, nebo večerní sprcha, je svým způsobem absurdní, neboť obojí má své klady i zápory. Spíše jde o to, abyste z dané očisty vytěžili maximum. Podstata spočívá ve správném sprchování.

Sprcha dokáže po ránu příjemně osvěžit
Sprcha dokáže po ránu příjemně osvěžit – Zdroj: Shutterstock.com

Ranní sprcha a její benefity

Po ranní sprše budete odcházet z domu čistí a voňaví. Pravidelná ranní chladnější, či dokonce studená sprcha má bezpochyby své výhody. Pořádně vás rozproudí. Rovněž je dobrá pro vaši pleť, která díky tomu bude okysličená a prokrvená. Zásluhou toho bude pokožka odolnější i vůči působení volných radikálů, nečistot z ovzduší a slunečnímu záření. Sprcha ráno pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky, které se uvolnily během nočního spánku a zároveň dochází ke stimulaci nových. Tento fakt ocení zejména ti, kdo mají smíšenou, mastnou či aknózní pleť.

Sprcha večer má vliv na kvalitu spánku

Večerní sprcha je jakýmsi rituálem, jenž odděluje den od noci. Pakliže si ji nedáte příliš horkou, významně tak ovlivňuje kvalitu spánku. Pocit, že jste čistí, dává mozku jasný signál, že den skončil a je čas na odpočinek. Je dobré si z toho udělat rituál, díky kterému se vaše myšlenky zklidní a mozek přestane jet na plné obrátky. Tímto se lépe zbavíte i starostí, které zpravidla brání usnutí a způsobují problémy se spaním. Není lepší terapie na odbavení stresu než si dopřát luxus v podobě teplé sprchy večer. K tomu dokáže uvolnit i ztuhlé či namožené svaly.

Relaxační koupel i teplá sprcha pro lepší spánek
Relaxační koupel i teplá sprcha pro lepší spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Podstata tkví ve správném sprchování

Každá sprcha by měla trvat jen pár minut. Pokud milujete horkou vodu, tak ji používejte jen krátce a následně se osprchujte vlažnou. Příliš horká voda má negativní vliv na pokožku, neboť narušuje kožní bariéru. Nehledě na to, že krátkým a správným sprchováním uděláte to nejlepší pro sebe a současně i svou peněženku. Šetříte rodinný rozpočet i přírodu. Platí pro sprchu ráno i večer.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-sprcha-rano-nebo-vecer-vecerni-vas-prohreje-a-naladi-na-spanek-ranni-prokrvi-a-povzbudi-plet-91807

https://runwayonline.cz/tema/kdy-je-spravny-cas-na-sprchu-rano-nebo-vecer/

https://www.prozeny.cz/clanek/je-lepsi-se-sprchovat-rano-nebo-vecer-68207

Sprcha ráno vs. večer aneb kdy vás prohřeje, prokrví a naladí na lepší spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!