Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Argumentace / foto: shutterstock

Nejčastější argumentační fauly v komunikaci: přímý útok na osobu, nevědomost i falešné dilema

Už na vás někdy někdo použil tzv. argumentační faul? Pravděpodobně ano. Možná také, že tyto fauly často využíváte i vy sami. Argumentační faul ale není vždy fér jednání a je dobré se mu naučit ubránit nebo se mu vyhnout.

Argumentační fauly se často používají v diskusích, debatách nebo rétorice, když se někdo snaží přesvědčit ostatní o svém názoru nebo zdiskreditovat protivníkovy argumenty. Jsou to chyby v logice, které oslabují platnost argumentu nebo ho rovnou zavrhnou. Nyní se podíváme na ty nejčastější typy argumentačních faulů, na které můžete denně narazit.

Ad hominem: útok na osobu místo na její argumenty

Tento argumentační faul označuje jednání, kdy místo toho, abychom se zabývali obsahem argumentu, útočíme raději přímo na osobu, která ho prezentuje. Tím se snažíme zpochybnit její důvěryhodnost nebo motivaci. Například: „Nemůžeš mluvit o ekologii, když jezdíš autem.“ Nebo: „Nebudu ti nyní věřit, protože jsi mi kdysi lhal.“ Ad hominem je tedy neplatný způsob argumentace, protože neřeší věcnou podstatu sporu, ale pouze se snaží zdiskreditovat protivníka.

Argumentační fauly na pracovišti
Argumentační fauly na pracovišti – Zdroj: Shutterstock.com

Argument z nevědomosti: něco je nepravdivé, protože to neznáme

Argumentační faul z nevědomosti spočívá v tom, že se něco považuje za pravdivé nebo nepravdivé jen na základě toho, zda to známe nebo ne. Například: „Nikdy jsem neslyšel o tom, že by existovala země jménem Tuvalu, takže to musí být vymyšlené.“ Tento argument je neplatný, protože naše osobní znalost nebo neznalost něčeho nemá vliv na jeho existenci. Argumentační faul z nevědomosti se často používá jako obranný mechanismus, když se člověk cítí ohrožen nějakou novou informací, která odporuje jeho přesvědčení.

Falešná dilema: nabízení pouze dvou možností, i když existují další

V tomto případě dochází k nabízení jen dvou možností, přestože existují i další alternativy. Tímto způsobem se útočník snaží omezit prostor pro diskusi a donutit druhého k zaujetí pouze jednoho z extrémních postojů. Falešné dilema je často používáno v politice, reklamě nebo náboženství. Je to nečestný a manipulativní způsob argumentace, který ignoruje složitost reality, zatajuje další informace a odvádí pozornost od skutečnosti.

Buď, nebo...anebo ještě další možnosti
Buď, nebo...anebo ještě další možnosti – Zdroj: Shutterstock.com

Slámový muž: zjednodušení argumentů a jejich snadné vyvrácení

Argumentační faul slámový muž je technika, kdy se zjednoduší nebo zkreslí názor protivníka a poté se snadno zpochybní nebo zesměšní. Například: „Ti, kdo jsou proti jaderné energii, chtějí vrátit lidstvo do doby kamenné.“ Tento argument ignoruje skutečné důvody, proč někdo může být proti jaderné energii, a představuje jeho postoj jako krajně nerozumný a extrémní. Slámový muž se považuje za nečestný způsob argumentace, která by neměla zaznít v žádné seriózní diskuzi.

Jak se bránit proti argumentačním faulům?

Asi tou nejlepší obranou proti argumentačním faulům je být dostatečně informovaný a kritický. To například znamená znát různé typy argumentačních faulů a být schopen je identifikovat v řeči nebo psaném textu. Umět poskytnout protiargumenty a důkazy, které vyvracejí argumentační fauly, současně je ale také důležité dokázat uznat své vlastní předsudky a omezení i být otevřen novým informacím a pohledům.

 

Zdroj:

https://bezfaulu.net/argumentacni-fauly/

 

 

 

 

 

 

 

Nejčastější argumentační fauly v komunikaci a jak se jim ubránit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!