Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Aktivní nicnedělání / foto: shutterstock

Wu wei: Aktivní nicnedělání, které vás uvolní od stresu

Wu wei je jeden z klíčových konceptů taoismu, který znamená doslova „nečinnost“ nebo „nezasahování“. Není to však vyloženě pasivita nebo lenost, ale spíše harmonické působení v souladu s přirozeným tokem věcí.

Jedním z předpokladů pro zažívání wu wei je uvolnění napětí a stresu, které nás často blokuje a brání nám v plynulém a přirozeném jednání. Napětí a stres jsou důsledkem našich myšlenek, emocí a očekávání, které nás nutí k tomu, abychom vše kontrolovali a manipulovali s realitou podle našich představ.

Tím se však dostáváme do konfliktu s tím, co je skutečné a co je možné. Wu wei nám nabízí alternativní způsob, jak se postavit k situacím, které nás potkávají. Místo toho, abychom se snažili změnit to, co nemůžeme ovlivnit, nebo se trápili tím, čeho nemůžeme dosáhnout, můžeme se naučit akceptovat to, co je dané, a raději využít toho, co je k dispozici.

Vyrovnaný postoj k životu
Vyrovnaný postoj k životu – Zdroj: Shutterstock.com

V hlavní roli je spontánnost, pružnost a adaptabilita

Wu wei znamená jednat bez násilí, bez úsilí a bez připoutanosti k výsledku. Je to stav mysli, ve kterém člověk nevnímá sebe jako odděleného od okolního světa, ale jako jeho přirozenou součást, která nebojuje, ale přijímá, stejně jako to vidíme v přírodě. Wu wei je také umění spontánnosti, pružnosti a adaptability. Pružnost je totiž někdy efektivnější cesta k cíli nežli stresující a vypjatý boj. Wu wei je cesta k dosažení tao - nejvyššímu principu reality dle prastaré taoistické filozofie.

V hlavní roli východní myšlení
V hlavní roli východní myšlení – Zdroj: Shutterstock.com

Větší využívání intuice a kreativity

Wu wei nám také pomáhá rozvíjet naši intuici a kreativitu. Intuice je schopnost vnímat a pochopit věci bez použití logiky nebo racionální analýzy. Kreativita je schopnost tvořit nové a originální věci z existujících zdrojů. Oba tyto aspekty jsou pro wu wei důležité, protože nám umožňují reagovat na situace rychle a efektivně bez předem daných pravidel nebo plánů. Wu wei nás učí být flexibilní a otevření změnám, které jsou nevyhnutelnou součástí života a také nám připomíná, jak je důležité být spontánní a hraví, protože život není jen vážná záležitost, ale také dobrodružství a radost.

 

Zdroj:

https://www.whatnews.cz/beauty/znate-wu-wei-taoisticky-princip-vas-nauci-plynout-zivotem-bez-zbytecneho-usili-a-namahy/

Wu wei: Aktivní nicnedělání, které vás uvolní od stresu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!