Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brambory a hrnec / foto: pixabay

Zázrak zvaný bramborová šťáva: Zlepšuje náladu, zpomaluje stárnutí a hojí afty i žaludeční vředy

Plodina chudých, která dokáže doslova zázraky. Šťáva z brambor pomůže při zánětu žaludku, zlepší náladu i zpomalí stárnutí. Jaký další přínos má na naše zdraví?

Brambora je podceňovanou plodinou. Zaslouží si rozhodně náležitou pozornost. Však koho by asi napadlo použít bramborovou šťávu jako lék? Poradíme, jak si ji připravit a s čím vám pomůže?

Brambora coby vitamínová bomba

Podle odborníků obsahují brambory polysacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat, a jsou rovněž důležité i při hubnutí. Dále v plodině se nachází vláknina, bílkoviny i esenciální aminokyseliny, stejně tak vitamíny, jako je A, B, C, E i K a v neposlední řadě minerály a kyselina jablečná.

Jen pozor na to, že bramborovou šťávu nelze skladovat. Vyrobte si vždy čerstvou. Můžete si ji vylepšit a dochutit medem. Stačí jedna brambora týdně.

Brambory plné vitamínů
Brambory plné vitamínů – Zdroj: Shutterstock.com

Pomoc při pálení žáhy

Pokud vás pálí žáha, tak vypijte 1 dl bramborové šťávy smíchanou s 1 lžící citronové šťávy. Úleva se dostaví záhy.

Pomoc na afty i žaludeční vředy

Pokud trpíte na afty, máte parodontózu či zánět v dutině ústní, tak kloktejte šťávu z brambor. V případě žaludečních vředů pijte 50 ml čerstvé šťávy 3 × denně.

Brambory léčí i afty
Brambory léčí i afty – Zdroj: Shutterstock.com

Zpomalení stárnutí a zlepšení nálady

Syrová šťáva z brambor má efekt na snížení cukru v krvi. Pozitivní účinky se v poslední době ukazují i při léčbě onemocnění jater, ledvin, cukrovky, revmatismu a vysokého krevního tlaku. Díky vysokému podílu C má příznivý vliv na posílení imunitního systému a stimulaci tvorby kolagenu, čímž tak bojuje proti stárnutí a má výborné antioxidační vlastnosti.

Brambory obsahují i aminokyselinu tryptofan, která je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Bez ní tělo nevyprodukuje dostatek serotoninu a melatoninu, hormonů, které jsou zásadní pro naši lepší náladu, odolnost vůči stresu i navození kvalitního spánku.

 

Zdroje:

https://living.iprima.cz/bydleni/brambory-jsou-zazrak-stava-z-nich-vymackana-uzdravi-zaludek-vyleci-paradentozu-pomaha-pri-ra

https://www.prozeny.cz/clanek/zazrak-ktery-konci-v-odpadu-stava-z-brambor-71708

Zázrak zvaný bramborová šťáva: Zlepšuje náladu, zpomaluje stárnutí a hojí afty i žaludeční vředy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!