Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
IQ lidstva / foto: shutterstock

Naše IQ a velikost zorniček spolu může souviset

Je možné, aby velikost zorniček souvisela s inteligencí? Některé studie naznačují, že ano. Zorničky se nám totiž mění v závislosti na tom, co vidíme, co cítíme a na co myslíme.

Když přemýšlíme, zorničky se rozšiřují

Zorničky jsou malé otvory v duhovce oka, které se rozšiřují a zužují podle množství světla, které do oka dopadá. Jedna z teorií říká, že zorničky se také rozšiřují tehdy, když se snažíme řešit složité úlohy nebo když se zajímáme o něco, co vidíme. Respektive dle Georgia Institute of Technology naše fluidní inteligence pozitivně koreluje s velikostí zorničky. To by mohlo znamenat, že lidé s většími zorničkami jsou inteligentnější, mají dobrou paměť a mají vyšší kognitivní schopnosti. Někteří výzkumníci tvrdí, že velikost zorniček je dokonce lepším ukazatelem inteligence než IQ testy.

Oko jako okno k inteligenci?
Oko jako okno k inteligenci? – Zdroj: Shutterstock.com

Zorničky se ale rozšiřují i z jiných důvodů

Ovšem existují i jiné faktory, které ovlivňují velikost zorniček, jako je například věk, pohlaví, emoce, drogy nebo nemoci. Proto není možné jednoznačně říci, že velikost zorniček je spolehlivým měřítkem inteligence. Navíc inteligence je složitý a multidimenzionální konstrukt, který nelze snadno definovat nebo změřit. Takže velikost zorniček nebude pravděpodobně spolehlivým a jednoznačným vodítkem. Nicméně zorničky jsou propojeny přímo s mozkem a naše aktuální mozková aktivita se na nich odráží, ať se nám to líbí, nebo ne.

Prozradí oči, jak nám to pálí?
Prozradí oči, jak nám to pálí? – Zdroj: Shutterstock.com

Zorničky ovlivňují i atraktivitu

Zajímavý je také ale fakt, že velikost zorniček může ovlivnit, jak nás vnímají ostatní lidé. Lidé s většími zorničkami jsou totiž dle průzkumů považováni za atraktivnější, přívětivější nebo důvěryhodnější. Pravděpodobně to bude dáno tím, že pokud v nás druhý člověk vzbudí zájem, má tudíž naši pozornost a zorničky se nám automaticky rozšíří. Zorničky tedy nejen odrážejí naše myšlenky a pocity, ale také ovlivňují to, jak jsme druhými aktuálně vnímáni.

 

Zdroj:

https://vedator.org/2021/09/oci-mohou-prozradit-prekvapive-hodne-o-vasi-inteligenci

 

Naše IQ a velikost zorniček spolu může souviset

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!