Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pokus o sebevraždu / foto: shutterstock

Způsoby sebevraždy se u mužů a žen liší

V životě každého z nás se někdy najde situace, že jsme psychicky a mnohdy i fyzicky na dně svých sil. V tu chvíli se nám začnou honit v hlavě myšlenky typu já už nemůžu, ať už to skončí, lepší tady nebýt a podobně.

Většina lidí se z toho za chvíli oklepe a jde se dál, ale jsou bohužel jedinci, kteří bezvýchodnost dané životní situace vyřeší po svém a radikálně. Definitivně.

Proč si člověk sáhne na život?

Ne každý člověk umí se svými vnitřními démony bojovat a ne každý se dokáže ze svízelné životní situace takzvaně oklepat. Pokud je někdo introvert a o svých starostech nedokáže s nikým komunikovat,  má vypořádání se s depresemi a špatnou náladou ještě složitější. Pokud je někdo zamlklý, posmutnělý, nekomunikativní a ke všemu přistupuje tak, že ho nic nebaví, hodí se být v pohotovosti. Nabídnout třeba i jen rozhovor. Zeptat se dotyčného, co se děje, nebo jestli můžeme nějak pomoc. Spoléhat na jakýsi přežitek, že kdo mluví o tom, že si něco udělá, to vlastně udělat nechce, není moc na místě. I když je pravda, že častěji si na život sáhnou lidé, kteří o předčasném odchodu ze života nemluví, než ti, kteří opakovaně mluví o tom, že si něco provedou.

Sebevražedné myšlenky
Sebevražedné myšlenky – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se liší způsoby sebevraždy se u mužů a žen?

Ženy nejčastěji sáhnou po lécích. I když třeba chtějí skoncovat se životem, bojí se případné bolesti, a tak se prášky jeví jako nejjednodušší způsob. Některé si přejedou ostrým předmětem po zápěstí. Muži, když si sáhnou na život, se chopí zbraně, sednou do auta, nebo vezmou lano. Ať člověk zvolí jakýkoliv způsob dobrovolného odchodu ze života, většinou nemyslí na to, jakou bolest tím způsobí pozůstalým. Řeší v tu chvíli svůj problém, své starosti, řeší sebe.

Je sebevražda důkazem zbabělosti, nebo to vyžaduje odvahu?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Záleží na tom, kdo na položenou otázku odpovídá. Chce to odvahu učinit radikální krok a ukončit vše jednou pro vždy, ale na druhou stranu je zbabělé nezabojovat ve své situaci a nepostavit se problémům čelem.

Bezvýchodná situace
Bezvýchodná situace – Zdroj: Shutterstock.com

Vždy se najde řešení, chce to nebát se o problémech mluvit

Ať už se ocitneme v sebevíce špatné situaci, ať už jsme smutní, nešťastní, zrazeni láskou, dostaneme se do dluhů, zbankrotujeme, vše má řešení. Vše, i když v tu chvíli to vidíme jinak. Komunikujte, svěřte se se svým trápením a na druhou stranu, pokud bude ve vašem okolí někdo, kdo pomoc potřebuje, nabídněte ji. Někdy stačí si o problému promluvit a hned se zdá menší. Projděte se v přírodě, nastavte tvář sluníčku a všechny stíny hned budete mít za zády.

 

Zdroj:

https://extrasnar.cz/snar/co-vede-cloveka-k-sebevrazde/

Co dožene člověka k sebevraždě?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!