Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krásné ráno / foto: shutterstock

Jste skřivan, nebo spíš sova? Má to vliv na vaše zdraví i psychickou pohodu

Sršíte hned po probuzení energií, nebo se ráno sotva doplazíte do koupelny? To, jestli se řadíte mezi takzvané skřivany nebo sovy, může mít zásadní vliv na vaše zdraví. Fyzické i to psychické.

Kdo je skřivan?

Skřivani neboli ranní ptáčata chodí brzy spát, o to dřív ale vstávají. Ráno a dopoledne se cítí být na vrcholu svých sil, všechno jim jde lépe od ruky a lépe se soustředí. Jsou více zodpovědní, mají ale sklon k perfekcionismu a pokud něco nejde podle plánu, jen těžko se s tím vyrovnávají. Nezřídka je zachvátí frustrace a pocit vyčerpanosti. Paradoxně jsou ale méně náchylní k depresím než sovy.

Brzké vstávání
Brzké vstávání – Zdroj: Shutterstock.com

Kdo je sova?

Sovy zase klidně ponocují, ráno si ale rády přispí. Nejvíc energie mají odpoledne a večer, po probuzení naopak bývají unavení. Bývají to povahou spíš flegmatici, které jen tak něco nerozhodí. Jsou kreativní a inteligentní, povahou spíš snílci. Zároveň jsou ale impulzivnější a potřebují stále nové podněty, lehce se začnou nudit.

Sovy milují ponocování
Sovy milují ponocování – Zdroj: Shutterstock.com

Chronotyp se nemění

Toto nastavení je vrozené a nelze ho změnit. Souvisí to s hormony – skřivani mají v těle nejvyšší hladinu kortizolu hned po probuzení, u sov se začne zvyšovat až odpoledne. A jelikož kortizol souvisí s výkonností, není divu, že skřivanům dělá potíže zůstat vzhůru do noci. A sovám zase trvá, než se nastartují.

Čím dál tím víc odborníků se shoduje na tom, že náš vnitřní chronotyp si zaslouží daleko víc pozornosti, než je tomu dosud. Může totiž pomoci předpovědět riziko vzniku některých chorob a zdravotních problémů. Obecně bývají zdravější skřivani. Má to své logické opodstatnění.

Protože sovy chodí spát častěji pozdě a mají méně energie, potýkají se s mnohem většími problémy s nadměrnou konzumací kávy, alkoholu a sladkých nápojů či jiných stimulantů. Také mívají problém zařadit do svého režimu pravidelnou fyzickou aktivitu. Skřivani naproti tomu lépe odolávají závislostem a je jim bližší zdravý životní styl.

 

Zdroj textu:

https://www.prozeny.cz/clanek/sovy-versus-skrivani-aneb-rozdil-neni-jenom-ve-vstavani-kdo-je-chytrejsi-a-kdo-pohodar-43330

https://www.magnoli.cz/skrivan-nebo-sova-co-to-vlastne-znamena-v-bezne-zivote/

 

 

Jste skřivan, nebo spíš sova? Má to vliv na vaše zdraví i psychickou pohodu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!