Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kozí farma ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Farmáři hledají výpomoc i mezi bezdomovci, vyplatí se jim to?

Hodně farmářů, chovatelů dobytka nebo koní se potýkají s tím, že na práci okolo zvířectva sami nestačí a najít někoho schopného na výpomoc za drobný peníz není jednoduché. Někteří se snaží toto vyřešit tím, že nabídnou ubytování a stravu lidem bez domova.

Pomocníky na farmy nebo na práce kolem domu lákají na byt a stravu, ale je to kolikrát jen pro zlost

Hodně chovatelů koní, dobytka, nebo zemědělců hledá každoročně marně pomocníky. Finanční ohodnocení za namáhavou práci není extra velké, a pokud se majitel statku vyloženě neživí podnikáním v zemědělství, ale má tuto činnost jako náročného koníčka, je to o to těžší. Když je nejhůř, vypomůžou přátelé a kamarádi, ale jinak sehnat někoho, kdo by pomáhal, byť i za peníze, je oříšek. U chovatelů jezdeckých koní se výměnou za pomoc nabízí svezení na koních, ale i v tomto případě zájem až takový není. Každý by jen jezdil. To, že je život u koní hlavně práce, vnímá málokdo.

Někteří chovatelé a farmáři nabídnou ubytování a stravu zdarma za občasnou výpomoc. Mohlo by se zdát, že je to ideální řešení pro obě strany. Člověk v tíživé finanční situaci nebo bez domova získá střechu nad hlavou a stravu, druhá strana získá pomocníka. Jenže ono to má k tomu ideálu většinou hodně daleko.

Osvědčí se lidé bez domova při práci na farmě?
Osvědčí se lidé bez domova při práci na farmě? – Zdroj: Shutterstock.com

I když se obě strany předem dohodnou na pravidlech, pomocník se většinou neosvědčí

Mnoho z těchto dohod pohoří na tom, že je ve hře alkohol. Hodně lidí bez domova, kteří žijí na ulici, holduje alkoholu ve větší míře, než je zdrávo. Nedovedou dodržovat pravidla a nemají ve zvyku mít jakýkoliv řád. Bohužel platí i to, že mnohým z nich se prostě a jednoduše nechce cokoliv dělat. Najdou se samozřejmě i výjimky, ale velmi zřídka.

Pokud už dáte někomu střechu nad hlavou výměnou za občasnou výpomoc, přejeme, ať je to k oboustranné spokojenosti.

 

Zdroj:

FB skupiny Pomocníci na statku a Máme koně doma

Recenze a komentáře pod inzercemi nabízející ubytování výměnou za výpomoc

 

 

 

Farmáři hledají výpomoc i mezi bezdomovci, vyplatí se jim to?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!