Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Práce na zahradě / foto: shutterstock

Blíží se zahradnické práce. Víte, co vše na své zahradě dělat musíte, nebo naopak nesmíte?

Zima se letos moc nepředvedla a dlouhodobé předpovědi počasí dávají naději zahrádkářům, že už brzy budou moci popadnout hrábě, lopaty, rýče a pilky a pustit se do přípravy na sezónu.

Zahrádkaření je fenomén, ale má svá pravidla

Pokud máte zahradu, jste na tom o poznání lépe než lidé bydlící v paneláku bez vlastního pozemku. Můžete si vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu, můžete relaxovat uprostřed zeleně. Platí ale i to, že máte povinnost se o svůj pozemek starat. Máte povinnost nenechat ho zarůst plevelem a invazivními rostlinami. To znamená pravidelně trávník posekat a náletové dřeviny odstranit.

To, že posekanou trávu a ořezané větve dřevin je nutné ekologicky zlikvidovat, je samozřejmost.

Upravený trávník je naší vizitkou
Upravený trávník je naší vizitkou – Zdroj: Shutterstock.com

Kácení dřevin na pozemku bez nahlášení a povolení neriskujte

Strom můžete v kterékoli ročním období pokácet samovolně pouze tehdy, ohrožuje-li bezpečnost lidí nebo ohrožuje majetek. Jinak platí pravidlo, že stromy byste měli kácet pouze ve vegetativním klidu, to znamená na podzim a v zimě. Na neovocné stromy, které ve výšce 1,3 metru mají průměr kmene nad 80 cm, potřebujeme pro kácení povolení od místo příslušného městského úřadu.

Práce se dřevem má svá pravidla
Práce se dřevem má svá pravidla – Zdroj: Shutterstock.com

Vypalování trávy je zakázané a pálení listí si také dobře rozmyslete

Tráva a spadané listí je výborný materiál do kompostu. Skončit ale může i v bioodpadu, pro který jsou speciální sběrné nádoby. Pokud se rozhodneme spadané listí spálit, riskujeme, že si na nás sousedi, které hustým dýmem vyudíme, budou stěžovat. Rovněž se vystavujeme postihu, pokud se do pálení pustíme v době zákazu rozdělávání ohně.

 

Zdroj:

https://www.nkz.cz/praxe/tohle-na-sve-zahrade-nedelejte-hrozi-vam-totiz-poradna-pokuta

Blíží se zahradnické práce. Víte, co na své zahradě nesmíte a co musíte?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!